Pages

Selasa, 29 Mac 2011

Ayam kukus

Resepi ringkas yang mudah untuk disediakan .

BAHAN-BAHAN:
500 gm ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia muda
1 batang serai-dititik
Sedikit daun sup/bawang diracik halus
Garam secukup rasa

BAHAN UNTUK SOS :

1 sudu kecil minyak bijan
1-2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit jus lemon-jika perlu sahaja ikut pd selera masing2

CARA MEMASAK:

1) Masukkan air ke dalam periuk kukus bahagian bawah sekali dan biar diatas api , tunggu sehingga air agak mendidih. Bentuk periuk kukus adalah bertingkat-tingkat. Bahagian bawah adalah untuk mengisi air dan 2-3 bahagian atas lagi adalah untuk diletak pinggan/mangkuk yang diisi makanan yang nak dikukus.

2) Mayang bawang putih, bawang merah , halia dan titik serai . Taburkan sedikit bahan yang dimayang ini ke dalam mangkuk yang akan diletakkan ikan nanti.

3) Bersihkan ayam serta masukkan semua ayam dalam yang sesuai dan taburkan semua bawang serta halia n serai tadi diatas ikan.

4) Tuang atau curahkan semua bahan sos yang dicampur dengan sedikit air secara sekata di atas ayam dan sekeliling ayam . Taburkan daun sup atas ayam .

5) Masukkan mangkuk yang berisi ayam ini ke dalam periuk bahagian atas periuk kukus.

6) Bila air sudah agak panas boleh la disatukan periuk bahagian atas ini dengan bahagian bawah periuk kukus. Biarkan ayam masak selama 30 - 40 minit dan jika kurang masin boleh ditambah garam . Bila ayam dah masak buka penutup periuk dan biarkan seketika sampai mangkuk agak sejuk, baru la diangkat keluar mangkuk ini dari periuk kukus.

1 ulasan: