Pages

Khamis, 19 Mac 2009

PUCUK PAKU TUMIS AIR


BAHAN-BAHAN :

1 ikat pucuk paku
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segengam ikan bilis
sedikit air
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

1) Bersihkan pucuk paku dan potong daun pucuk paku. Jangan ambil daun dan batang yang dah tua.

2) Basuh ikan bilis dan tumbuk lumat bersama bawang merah dan bawang putih.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.Masukkan air dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan pucuk paku dan garam.Kacau semua bahan sehingga pucuk paku menjadi layu dan masak.

* Jika suka banyak kuah masukkan lebih banyak air.

1 ulasan:

  1. sedap la lauk pauk kak nani....nak belajar masaak dgn kak nani lah

    BalasPadam