Pages

Khamis, 19 Mac 2009

SARDIN TUMIS CILI API

Saya tak pernah jumpa resepi ini dimana-mana sebelum ini ,bila kawin dengan suami baru saya dapat merasa hidangan ini yang dimasak oleh mak mertua.Suami bagi tahu yang resepi ini mak dia yang cipta sendiri.Memang sedap dan mudah dibuat. Sos ikan sardin memang tak di guna langsung dan ikan sardin digoreng sampai agak garing adalah untuk membuang hanyir dan bagi ikan berasa lebih sedap. Saya pun suka sangat resepi ini, kalau nak lebih pedas tambah la lagi banyak cili api.


BAHAN -BAHAN :

1 tin besar cap ayam atau king cup.
1 cawan minyak
1 biji bawang besar
8 biji cili api
2 biji bawang merah
1/2 sudu kecil asam jawa segera
Sedikit garam

CARA MEMASAK :

1) Asingkan ikan sardin dari kuah.Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai agak garing atau betul-betul garing.Kuah ikan sardin tidak akan digunakan untuk resepi ini.

2) Bawang merah dan cili api ditumbuk lumat.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi , biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar , kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin , asam jawa dan garam.Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan