Pages

Jumaat, 15 Oktober 2010

AYAM GORENG KARI

Bila saya masak ayam grill bahagian dada ayam memang selalunya kurang digemari oleh anak-anak so selalunya saya akan guna isi dada ayam grill tu untuk dibuat filling sandwich . Kali ni saya guna dada ayam ni untuk digoreng dengan rempah kari .

BAHAN-BAHAN :
2 ketul isi dada ayam - dipotong nipis-nipis
1 biji bunga lawang
1 batang kecil kayu manis
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang merah - dipotong membulat
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

-Isi ayam dipotong kecil-kecil . Panaskan minyak yang secukupnya dan tumis semua bawang serta halia yang dimayang halus , kayu manis+bunga cengkih+bunga lawang dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan semua rempah kari , bawang besar dan kacau sebentar kemudian masukkan semua isi ayam dan kicap . Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu masinnya jika kurang baru la ditambah kicap lagi atau garam .

**Boleh juga diguna isi ayam mentah tapi isi ayam perlu di gaul dengan kunyit dan di goreng agak garing dulu sebelum ditumis dengan bahan-bahan diatas.

1 ulasan:

  1. BAGUS BETUL LAMAN WEB NI....TERUTAMA UNTUK ORANG BUJANG MACAM SAYA...MEMANG SEDAP LA!! TERIMA KASIH BANYAK2!

    BalasPadam