BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan bawal sederhana besar
3 biji bawang putih
3 cm halia
1 biji bawang besar
2 biji tomato
Sedikit daun sup
SEASONING:
4 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
3 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil lada hitam
CARA MEMASAK :
1) Sediakan periuk kukus , bersihkan ikan bawal dan kelar-kelas badan ikan bawal ini. Potong swmua bawang dan halia nipis-nipis kemudian tabur di dalam pinggan dan sekeliling ikan bawal. Masukkan sedikit halia dan bawang ke dalam perut ikan.
2) Satukan semua bahan sesoning dan curahkan ke atas ikan bawal didalam mangkuk. Potong tomato dan daun bawang dan tabur ke atas ikan bawal ini.
3) Kukus ikan bawal selama 30 - 40 minit atau sehingga ikan cukup masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan