BAHAN DIREBUS BERSAMA :
500 grm daging
2 biji tomato
6 sudu sos tomato
1 cawan air
Rebus daging sampai empuk , kemudian potong nipis-nipis . Sos lebihan rebusan ini jangan dibuang sebab akan diguna balik nanti .
BAHAN-BAHAN TUMIS :
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
5 helai daun limau purut
4 sudu sos tiram
1/2 cawan nampla/sos ikan siam
CARA MEMASAK :
1) Kupas semua bawang dan dimayang halus , bawang besar dipotong nipis-nipis. Panas kan sedikit minyak dan tumis semua bawang sampai layu kemudian masukkan semua daging dan kacau sebentar.
2) Masukkan sos ikan , sos tiram dan daun limau purut yang dikoyak-koyak .Terus kacau daging dan masuukan sos tomato dari lebihan rebusan tadi , kacau semua bahan sehingga daging masak.
*Selalunya daging masak merah yang kita makan dikedai sudah diletak pewarna supaya menjadi merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan