MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Khamis, 1 Oktober 2009

SPAGHETTI

Ini hidangan untuk suami tanpa parmesan cheese.


Ini cara saya dan anak-anak makan , parmesan cheese mesti taruk atas banyak juga tu , hehhee... baru la sedap....hmmm yummy...


BAHAN-BAHAN :

1 peket spaghetti
1 peket daging ayam cincang
1 labu bawang besar Holland atau bawang besar biasa – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato soup
1 tin kecil tomato puree
4-5 tomato segar - didadu
1 tin cendawan butang – dihiris kecil-kecil
1 kiub stok ayam
4 helai daun bay
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs

Garam secukup rasa
1 sudu gula
Keju parmesan

Cara Memasak :

1. masak air di dalam air untuk merebus spaghetti . Bila air mendidih baru masukkan spaghetti dan sedikit minyak , tujuan dimasukkan minyak supaya spaghetti tidak melekat bila dah masak nanti. Kacau sekali-sekala. Bila spaghetti sudah lembut angkat dan toskan.Letakkan satu sudu margerin atau butter pada spaghetti yang baru direbus ini dan kacau supaya pasta tak melekat .


Cara masak sos :

1.Panaskan sedikit minyak zaitun atau minyak biasa saja.Bila minyak dah panas masukkan bawang besar dan bawang putih cincang tadi . Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.

2. Masukkan ayam cincang . Kacau dan pisah-pisahkan daging ayam ni biar semua hancur dan goreng hingga daging ayam masak dan keperangan.Kemudian masukkan cendawan butang yang dipotong kecil-kecil dan terus kacau sebentar.

3.Masukkan tomato sup , tomato puree dan tomato segar . terus kacau kuah sos ini supaya semua bahan mesra.

5.Masukkan bay leafs dan italian herbs /oregano, kiub ayam, garam.

6.Biar kan sos mendidih lebih kurang 10-15 minit , kacau sekali - sekala , bila kuah dah mesra dan pekat boleh la ditutup api dapur.

7. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan .Saya goreng juga sausages untuk dimakan bersama spaghetti .

2 ulasan:

  1. salam perkenalan nanie,semua resepi u bes n boleh n mudah di ikut.tmakaseh 4 sharing

    BalasPadam
  2. slaam perkenal juga tuk aznimatisa ,thanks ya sudi jenggah blog saya yg semua resepi2nya sempoi hehehe , cuba la resepi saya ni boleh ditokok tambah ikut cita rasa chefnya

    BalasPadam