BAHAN-BAHAN :
2 peket tempe
50 grm ikan bilis
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap
2 peket tempe
50 grm ikan bilis
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap
CARA-CARA MEMASAK :
Bawang merah , putih dan bawamg besar di mayang nips-nipis.Cili merah pun dipotong nipis-nipis.Tempe dan ikan bilis digoreng.
Tumis bawang dan cili sampai naik wangi , kemudian masukkan bawang besar , sos tiram dan kacau semua bahan-bahan .
Masukkan tempe dan ikan bilis kemudian masukkan kicap dan terus mengacau sehingga semua bahan menjadi mesra dan sekejap saja dah masak tempe gorang kicap ini. Jika masih kurang masin boleh la ditambah kicap atau garam lagi.
Resepi yang mudah dan cepat disediakan.
Di PD ada satu restaurant , kami panggil Restrurant Negeri Sembilan...sebab masakannya semua masakan kampung dan pedas2 belaka. Di sama Kak Amy and Andrea suka makan siput chot2 dan ikan semilang (keli) goreng sambal. Norbert plak dia suka makan tempe goreng ni. So now, I know how to do it, so I will try. Kena jaga2 sebab dia skarang ada gout, beans and beef (to stay away) kena kurangkan sikit.
BalasPadamHa tak boleh makan banyak sgt la kacang.. sikit sikit ja ..
BalasPadam