BAHAN-BAHAN :
500 grm daging batang pinang
4-5 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1-2 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1 biji cili capsicum
1 biji cili merah
BAHAN DIMAYANG HALUS :
2 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
1 biji bawang besar
CARA MEMASAK :
- Bersihkan daging dan potong kecil-kecil kemudian diperap dengan sos black pepper selama 4 jam . Simpan daging didalam peti sejuk bahagian biasa/fridge bukan dibahagian beku/freezer.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dimayang halus dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan bawang besar , sos tiram , minyak bijan , kicap dan kacau lagi kemudian masukkan semua daging yang telah diperap tadi . Masukkan cili capsicum serta cili merah , air dan kacau serta biarkan daging ni mendidih sehingga kuah menjadi sedikit dan daging menjadi empuk.Jika daging masih kurang empuk tambah air lagi dan biarkan daging masak lagi .
-Biarkan kuah menjadi sedikit dan sekali sekala Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam .
* Selalunya saya tak tambah garam sebab masakan ni dah masin dari sos yang diguna.
salam kak nennie..ni sedap sangat ni makan dengan nasi panas2...lama dah tak buat..daging kalau liat sangat tak sedap buat masak camni kan
BalasPadamsalam... akak, ambik resepi eh... hehe~~~
BalasPadamsalam
BalasPadamhuhu sedap2!
thanx. sy pon amek resepi..
kena masak esk sbb mak ayh tada =)