N3 saya kali ni pun edisi balik kampung juga...
Sambal ikan sardin tin yang mak masak simple je cara nak masak sambal ni tapi sangat la sedap . Kali ni mak masak sambal ni berkuah sikit mak ambil kuah sardin ni sikit dan kadang-kadang tu mak masak sambal ni kering mana-mana cara pun sedap....
BAHAN -BAHAN :
1 tin besar ikan sardin cap ayam saja
1 cawan minyak
2 biji bawang besar
8 biji cili api
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1) Asingkan ikan sardin dari kuah dan ketepikan sedikit kuah sebab akan diguna nanti . Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai agak garing atau betul-betul garing . Kuah ikan sardin akan digunakan sedikit untuk resepi ini.
2) Cili api ditumbuk lumat dan bawang besar di potong kecil-kecil.
3) Panaskan sedikit minyak dan tumis cili api yang ditumbuk tadi dan biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar , kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin , asam keping , sedikit kuah sos sardin dan garam secukup rasa . Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan