Menu ni favorite bapa mertua dan suami saya , dulu memang pelik juga saya tengok ikan keli dimasak dengan pucuk paku tapi ini merupakan menu tradisional kampung suami saya . Sekarang ni bila dah selalu makan baru tahu specialnya menu ni . Cara nak masak menu ni tak susah sama je macam masak lomak cili api yang selalu saya buat n3 dalam blog saya ni.
Gulai ikan keli dengan pucuk paku
BAHAN-BAHAN :
12 ekor ikan keli salai
4 cawan santan pekat
3 batang serai- dititik
2 ikat pucuk paku
1 keping asam jawa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa
* kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi
CARA MEMASAK :
Bersihkan ikan dan dipotong 2 dan di ketepikan dulu . Bersihkan sayur pucuk paku dan ambil daun dan bahagian batang yang lembut saja.
Masukkan semua bahan tumbuk dan serai yang dititik . Masukkan juga semua santan , sekeping asam keping .
Masak kuah sehingga hampir mendidih dan baru la dimasukkan ikan keli salai , garam dan sayur pucuk paku serta asam keping . Kacau kuah skejap dan boleh la dirasa garam jika kurang tambah lagi mengikut cita rasa masing-masing. Bila sayur pucuk paku dan masak serta ikan keli pun dah lembut boleh la ditutup api dapur.
Sedapnya lauk ni....best2...jom singgah blog khas ikan keli...anyway saya follow blog yang best ni...lapar ja bila masuk blog ni... :) peace ya buddy...
BalasPadamHmmm mmg sedap ni
BalasPadam