BAHAN-BAHAN :
2 kilo lala
3-4 sudu besar sos lada hitam
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai- dititik
CARA MEMASAK :
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai- dititik
CARA MEMASAK :
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar serta cili dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan serai , sos tiram , sos lada hitam , sos cili serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan semua lala yang sudah dibersihkan dulu .
-Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam . Jika kurang kuah tambah boleh ditambah sedikit air ikut pada citarasa kita la ya . Lala akan terbuka bila dah masak dan cengkerangnya akan bertukar warna .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan