BAHAN-BAHAN :
30 ekor ikan bulus segar
5-6 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Air secukupnya untuk membancuh tepung
CARA-CARA MEMASAK :
Buang isi perut ikan dan bersih ikan serta tos kemudian ketepikan ikan ini dulu . Kemudian masukkan semua tepung serta serbuk kunyit & garam ke dalam mangkuk yang sesuai . Tuang air sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung ini dan bancuh seperti nak buang bancuhan untuk mengoreng pisang .
Panaskan minyak secukupnya (deep fry) kemudian masukkan ikan ke dalam bancuhan tepung ini dan gaul rata . Kemudian masukkan ikan ini sekor demi sekor ke dalam minyak panas dan goreng ikan sampai masak serta sedikit garing .
Angkat ikan dan tos dahulu kemudian boleh la dihidang dengan sos cili dan sedap dimakan semasa masih panas.
ikan bulus tu macaman ye? hikhik..mmg tak pandai bab bab ikan ni..tapi nampak sedap tuu..
BalasPadam