Bahan-bahannya:-
8 ekor ikan kerisi segar
Sedikit air asam jawa
1-2 biji bawang besar - dipotong membulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis
Bahan-bahan dikisar :-
8 biji cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan
Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering
Cara memasaknya:-
1.Bersihkan ikan kerisi dan dilumur dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .
2.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.Kemudian masukkan air asam jawa , bawang besar dan gula ,sekali sekala kacau semua bahan.
3.Bila sambal dah pecah minyak baru la boleh dimasukkan ikan serta garam dan kacau rata.Rasa garam jika kurang boleh ditambah . Bila semua sambal dah rata boleh la ditutup api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan