Resepi yang simple lagi tapi sedap sangat pada saya yang memang mengemari taugeh kasar ni . Sedap dimakan dengan nasi atau dirata begitu saja . Cara nak masak pun sama je macam tumis sayur biasa...
BAHAN-BAHAN ;
300 gm taugeh
1 ikat kuchai
1oo gm udang kertas yg kecil
3 biji bawang merah
2ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap-boleh tambah lagi
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
- Bersihkan taugeh dan potong kuchai , kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak. Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua sayur dan kicap sekali . Kacau lagi dan kalau tak masin baru la ditambah garam secukup rasa dan masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan