Resepi ikan cencaru ni memang menjadi kegemaran saya sebab ada sambal yang disumbat dalam ikan cencaru ni yang telah dibelah dua . Ada juga resepi macam ni tapi menggunakan sambal kelapa . Makan nasi dengan ikan cencaru belah belakang ni pun dah sedap tambahan lagi kalau ada ulam-ulaman...
BAHAN-BAHAN:
8 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan belah bahagian belakang.
BAHAN DIBLEND ATAU TUMBUK:
8 biji cili merah
4 biji bawang merah
8 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan belah bahagian belakang.
BAHAN DIBLEND ATAU TUMBUK:
8 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm belacan
Sambal ni ditumbuk hancur dan jangan sampai terlalu lumat.
CARA MEMASAK :
-Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya.Ikan dilumur dengan garam dan kunyit , kemudian disumbat cili blend tadi dibahagian belahan belakang ikan. Jangan masuk terlalu banyak cili dibahagian belakang ikan sebabnya bila mengoreng cili tu akan terkeluar.
-Panaskan 2 cawan minyak dan bila minyak sudah panas masukkan ikan seekor demi seekor dengan perlahan-lahan.Gunakan api sederhana semasa mengoreng supaya ikan jangan menjadi hangit.Kulit ikan cencaru yang tebal akan melindungi isinya dari menjadi terlalu garing.
-Bila ikan sudah kelihatan garing boleh la diangkat dan ditos dahulu .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan