MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Selasa, 11 Mei 2010

GULAI CENDAWAN BUSUT


Gulai cendawan busut
Balik je ke rumah dan lepas saya dah selesai hal-hal lain baru la la saya boleh nak masak cendawan busut ni . Mula-mula kena basuh cendawan ni betul-betul untuk buang semua pasir dan kekotoran yang melekat kat cendawan . Agak lama la juga prosesl basuh ni dan saya rendam juga cendawan ni kejap dalam air bagi betul-betul bersih .

Bila dah bersih dibasuh dan ditos baru la saya potong cendawan ni kalau yang kudupnya dah kembang selalunya saya siat jadi kepingan . Lepas dah siap dibersih boleh la dimasak gulai atau nak tumis air pun boleh juga tapi kat rumah saya ni memang masak gulai a.k.a masak lemak cili api je tapi tak pedas sangat sebab anak-anak saya pun suka makan cendawan ni .

10 ulasan:

  1. sedapnya.. saya pun suka cendawan nih..susah la nak dapat..dulu2 mase kecik2 slalu makan kat kampung bile musim....layan kat sini je iyeee

    BalasPadam
  2. sedap cendawan ni.buat pindang style org nogoghi pun sodap.eh smlm ujan.nak pi cari dlm kobun lah kok2 ado plak tumboh kek blkg tu..hehe

    BalasPadam
  3. tak penah lagi makan cendawan ni...ni 1st time tengok...rasa teringin plak nk makan..

    BalasPadam
  4. salam nannie
    melor nak tanya cam mana nak buat sambal gesek versi nogori yg betul. melor suka mkn sambal gesek tu tapi buat tak betul2 ori. blh kasi cara buat tak?

    BalasPadam
  5. to Izahdaut,

    Hmm sedapkan tu la suami sya pun ckp mcm tu juga masa dulu senang jumpa n banyak ye bila musimnya skrg ni dh susah nk jumpa

    BalasPadam
  6. to anymz ,
    waa best tu gi la tgk tah2 dah banyak tumbuh cendawan dlm kobun bestnya oo masak pindang yo mertua saya masak gulai je la kalau cendawan ni sodap hehe

    BalasPadam
  7. ieja,

    akak pn bila dh kawin dgn suami baru tau makan cendawan ni sebab kat kampung dia ada tumbuh bila musim la tapi tu dulu skrg ni susah dh nak jumpa cendawan ni mmg sedap

    BalasPadam
  8. To Melor,

    ikan bilis tu rendam kejap dlm air panas bagi lembut lepas tu tumbuk cili api dgn ikan bilis dan campur dgn jus limau nipis sikit siap la sambal gesek

    BalasPadam
  9. tq nannie. klu gitu betul la melor dk buat selama ni. cuma da org ckp kena taruk bwg merah dll. sbb tu la melor nak yg betul2 ori. tq lagi sekali ye nannie

    BalasPadam
  10. sedapnya.mana nak dapat ni ek...

    BalasPadam