MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Jumaat, 27 Mac 2009

IKAN MASAK TAUCU


BAHAN-BAHAN:

1  kilo ikan
2  peket taucu
1  biji bawang merah
1  ulas bawang putih
1  biji bawang merah
4  biji cili merah
3  cm halia
1  sudu teh asam jawa segera
1  cawan air
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :

*Bersihkan ikan dan gaulkan bersama garam dan kunyit , kemudian goreng dahulu dan ditoskan.

Mayang bawang merah , bawang putih, halia dan bawang besar. Cili boleh dipotong nipis-nipis atau dipotong dua sahaja kemudian panaskan sedikit minyak dan tumis semua jenis bawang tadi dan halia. Kacau bahan tumis sampai naik bau dan masukkan cili merah dan terus kacau sebentar.


Terus masukkan semua tauchu dan kacau sebentar kemudian masukkan air dan asam jawa. Biarkan kuah mendidih dan kacau kemudian masukkan garam dan gula. Jika kurang kuah masukkan sedikit lagi air.


Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan kacau semua bahan supaya menjadi mesra , jangan masak terlalu lama nanti isi ikan akan mudah terlerai dari tulang.


Dah pun masak , hmmm sedap ni. Jom kita makan.

Rabu, 25 Mac 2009

SAYUR KOBIS MASAK LEMAK PUTIH

BAHAN-BAHAN:

500 grm kobis (separuh )
2 cawan santan pekat
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis


Bawang merah dan putih dimayang halus. Masukkan santan , semua bawang dan ikan bilis ke dalam periuk.Biarkan sampai kuah mendidih.


Kemudian masukkan kobis dan garam , terus mengacau sampai kobis layu dan masak.


Resepi yang mudah dimasak dan sedap sangat, anak -anak saya memang cukup suka makan sayur kobis yang dimasak begini .

RENDANG AYAM

Pagi tadi tiba-tiba pula rasa teringin nak makan rendang ayam pulak, saya pun terus keluarkan ayam dari frezzer dan cari bahan-bahan asas lain untuk membuat rendang. Daun limau purut memang saya tak simpan stok di rumah so saya pegi la ke kedai jap beli. Bila baby Adam tidur saya pun mula la proses masak rendang ni .

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam
1 biji kelapa ( ambil 2 cawan santan pekat)
1 tangkai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 peket kerisih / 5 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR :

15 biji cili kering
5 biji bawang merah
2ulas bawang putih
2 batang serai di racik nipis
5 cm halia
7 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup


Bahan-bahan dikisar halus. Semua bahan perlu la dipotong nipis-nipis untuk memudahkan proses mengkisar.Cili kering direbus supaya menjadi kembang dan toskan airnya dulu.


Masukkan ayam dan bahan kisar dahulu ke dalam kuali dan kacau supaya menjadi mesra dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan santan pekat dan kacau lagi bila ayam sudah separuh masak masukkan daun limau purut yang dicarik-carik , daun kunyit yang dipotong nipis , kerisik , garam dan terus mengacau supaya semua bahan sama rata.Biarkan kuah mendidih dan terus mengacau dan balik-balikkan ayam supaya masak sama rata.Kuah akan jadi banyak sedikit sebab ayam akan mengeluarkan airnya. Bila kuah sudah semakin pekat dan hampir kering terus la mengacau lagi rendang ayam ini supaya tak menjadi hangit dibahagian pemukaaan dalam kuali. Sebaiknya gunakan kuali non stick sebab mudah untuk mengacau , kuah dan ayam pun tak mudah hangit.


Kalau nak lebih kuah tak perlu biarkan ayam masak terlalu lama. Saya suka rendang yang agak kering.

Dah pun siap rendang yang amat mudah untuk dimasak ini.Hmmm sedap dimakan bersama nasi sahaja.

Isnin, 23 Mac 2009

TEMPE GORENG KICAP

BAHAN-BAHAN :

2 peket tempe
50 grm ikan bilis
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap


CARA-CARA MEMASAK :


Bawang merah , putih dan bawamg besar di mayang nips-nipis.Cili merah pun dipotong nipis-nipis.Tempe dan ikan bilis digoreng.


Tumis bawang dan cili sampai naik wangi , kemudian masukkan bawang besar , sos tiram dan kacau semua bahan-bahan .


Masukkan tempe dan ikan bilis kemudian masukkan kicap dan terus mengacau sehingga semua bahan menjadi mesra dan sekejap saja dah masak tempe gorang kicap ini. Jika masih kurang masin boleh la ditambah kicap atau garam lagi.


Resepi yang mudah  dan cepat disediakan.

MASAK LEMAK PISANG


BAHAN-BAHAN:

1 ikat pisang muda
5 biji cili api
3 cm kunyit hidup
Santan pekat dari sebiji kelapa ( boleh tambah jika kurang kuah)
Segenggam ikan bilis


Bahan yang ditumbuk lumat cili api, kunyit hidup dan masukkan juga garam supaya mudah nak menumbuk nanti.


Pisang muda yang sudah siap dikupas. Cara nak mengupas pisang ini ialah dengan menyiat kulitnya sahaja. Pisau perlu disapukan dengan minyak kalau tidak nanti getah pisang muda akan melekat pada pisau.


Mula sekali masukkan santan pekat , bahan ditumbuk lumat , ikan bilis dan biarkan sampai kuah mendidih sekejap dan terus dimasukkan pisang muda.Kacau kuah dan buah pisang supaya menjadi mesra. Kemudian biar kuah mendidih dan buah pisang menjadi empuk dan masak.



Dah pun siap pisang masak lemak ini. Sedap dimakan dengan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan goreng. Makanan yang simple tapi sedap sangat.

Ahad, 22 Mac 2009

MEXICAN BUN

Atas permintaan kawan saya, Zanariah yang berada di Singapura , saya masukkan resepi ini iaitu Mexican bun atau roti kopi. Resepi ini senang juga nak buat cuba kena ikut betul sukatan dan adunan dough kena diuli agak lama menggunakan mesin pemutar dan doh perlu dibiarkan naik dengan elok sebelum diletakkan topping kopi ke atas roti.


INGREDIENTS FOR SPONGE DOUGH:

560 grams high protein flour
7 grams instant yeast
335 grams cold water


INGREDIENTS FOR DOUGH :

240 grams high protein flour
16 grams instant yeast
12 grams salt
160 grams fine granulated sugar
12 grams soft pro ( bread improver )
30 grams milk powder
55 grams cold water
80 grams butter
40 grams shorterning


MEXICAN BUN TOPPING:

70 grams icing sugar
120 grams margarine
130 grams plain flour
130 grams egg ( 2 grade B eggs)
1 tea spoon instant coffee
1/2 hot water
1/4 coffee flavour

* Mix well all the ingredient in the mixer.


METHOD FOR THE BUN :

1) Mix the ingredients for sponge dough and ferment for 3 - 4 hours untul the dough is 3 time the original size.

2) Mix the fermented sponge dough with all the dough ingredients except the butter and shortening until dough come together.

3) Add in the butter and shortening and continue mixing until dough is fully developed.

4) Rest the dough in the fridge for 15 minutes before dividing dough into 50 grams each - ( uli bulat- bulat dan biarkan rest dalam suhu bilik dalam 3-4 jam atau sampai dough naik 3 kali ganda saiz asal).

5) Rest the dough in room tempereture for 3 - 4 hours.

6) Pipe the mexican topping on top of the dough.

7) Bake at 200 celcius for 12 - 15 minutes.

Jumaat, 20 Mac 2009

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING


BAHAN-BAHAN:

300 grm sotong kering ( rendam selama 3-5 jam seblm masak)
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil asam jawa segera
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

10 biji cili kering
4 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan sos cili, gula, asam jawa, sos tiram dan terus kacau kuah sampai mendidih.

2) Masukkan sotong , bawang besar, garam dan terus mengacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air.Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.

BAYAM TUMIS AIR


BAHAN-BAHAN:

1  ikat sayur bayam
1  peket fish ball
2  biji bawang merah
2  biji bawang putih
2  sudu besar sos tiram
1  cawan air
Segenggam ikan bilis - direndam dan ditos
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

1) Tumis bawang merah dan putih , kacau dan masukkan pula ikan bilis. Kacau seketika kemudian terus masukkan fish ball , sos tiram dan air.

2) Biarkan kuah mendidih dan terus masukkan sayur bayam , kacau supaya sayur bayam menjadi layu serta masak secara sekata dan boleh la ditutup api dapur.Jangan masak sayur terlalu lama nanti sayur bayam menjadi lembek dan tidak sedap untuk dimakan.


CHICKEN CREAM SAUCE


INGREDIENTS :


1 tbsp olive oil
2 tbsp butter
1 garlic glove , chopped very finely
1 packet mince chicken
1 onion , chop finely
1 chicken stock cube , crumbled
100 ml water
250 ml double cream
100 ml milk
35 grm grated parmesan cheese
500 grm penne / fettuccine pasta


1) Heat the oil and butter , add in the garlic and onion .Cook the garlic/ onion till fragrant then add the mince chicken.Fry the chicken for 5 minutes , until the chicken mince turn white and cooked.

2) Add in the water and the crumbled stock cube , bring to the boil , then simmer over a medium heat for 5 minutes.Stir in the cream , milk and parmesan , simmer until slightly thickened.

3) Cook the fettucine/penne pasta in boiling water until soft.Drain and transfer to a serving dish.Pour on the sauce and serve.Yummy.

PASTA PENNE GORENG PEDAS


BAHAN-BAHAN:

1 peket pasta penne
1 peket sausage
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap
2 cawan mix vegetables

BAHAN DIBLEND:

50   grm udang kering
3     biji bawang merah
3     ulas bawang putih
10   biji cili kering
5     biji cili api
 
*Kuantiti cili api boleh dikurangkan atau ditambah ikut pada citarasa.

CARA MEMASAK:

1) Rebus pasta sampai lembut dan tos sekejap.Semasa merebus masukkan satu sudu kecil minyak ke dalam air rebusan pasta , supaya pasta tidak melekat antara satu sama lain.

2) Potong sausage menjadi kepingan kecil , boleh ditambah bahan-bahan lain seperti ayam , udang , daging dan sebagainya.Boleh juga digunakan sayur brokoli atau bunga kobis.

3) Panas kan 4 sudu minyak dan tumiskan bahan diblend tadi sampai naik bau.Kemudian masukkan sausage dan sayur campur dan terus kacau.Seterusnya masukkan kicap , sos tiram dan pasta.Terus kacau supaya pasta bercampur mesra dengan bahan-bahan kuah/tumis.Akhir sekali boleh ditambahkan garam atau kicap jika pasta masih kurang masin.Terus mengacau supaya pasta tidak melekat pada kuali , sebainya gunakan kuali non-stick .Bila dah masak boleh la ditutup api.

Khamis, 19 Mac 2009

ASAM PEDAS IKAN PARI

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan pari segar
2 cawan air
1 batang serai
1 bunga kantan- dibelah dua
2 keping asam keping atau 1 sudu besar asam jawa
Segenggam daun kesum
Sedikit garam dan gula

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm belacan
*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air.
CARA MEMASAK:

Bahan -bahan untuk menumis

Ikan pari dan belacan


Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.



Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah mendidih.

ASAM PEDAS

Bila kuah sudah mendidih , masukkan ikan pari , asam keping , garam dan gula.Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan pari boleh pecah.

Bila ikan pari sudah masak boleh la dimasukkan kacang bendi . Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan kacang bendi terus masak didalam wap panas kuah.


Boleh la dihidang asam pedas ikan pari yang dah masak ni.

PUCUK PAKU TUMIS AIR


BAHAN-BAHAN :

1 ikat pucuk paku
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segengam ikan bilis
sedikit air
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

1) Bersihkan pucuk paku dan potong daun pucuk paku. Jangan ambil daun dan batang yang dah tua.

2) Basuh ikan bilis dan tumbuk lumat bersama bawang merah dan bawang putih.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.Masukkan air dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan pucuk paku dan garam.Kacau semua bahan sehingga pucuk paku menjadi layu dan masak.

* Jika suka banyak kuah masukkan lebih banyak air.

SARDIN TUMIS CILI API

Saya tak pernah jumpa resepi ini dimana-mana sebelum ini ,bila kawin dengan suami baru saya dapat merasa hidangan ini yang dimasak oleh mak mertua.Suami bagi tahu yang resepi ini mak dia yang cipta sendiri.Memang sedap dan mudah dibuat. Sos ikan sardin memang tak di guna langsung dan ikan sardin digoreng sampai agak garing adalah untuk membuang hanyir dan bagi ikan berasa lebih sedap. Saya pun suka sangat resepi ini, kalau nak lebih pedas tambah la lagi banyak cili api.


BAHAN -BAHAN :

1 tin besar cap ayam atau king cup.
1 cawan minyak
1 biji bawang besar
8 biji cili api
2 biji bawang merah
1/2 sudu kecil asam jawa segera
Sedikit garam

CARA MEMASAK :

1) Asingkan ikan sardin dari kuah.Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai agak garing atau betul-betul garing.Kuah ikan sardin tidak akan digunakan untuk resepi ini.

2) Bawang merah dan cili api ditumbuk lumat.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi , biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar , kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin , asam jawa dan garam.Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.

BUAT ROTI SENDIRI

Ini la cikgu yang mengajar saya dan peserta lain di kelas membuat roti. Dia memang pakar dan profesional sangat. Apa saja saya tanya dia akan jawap , kira tak lokek ilmu la walaupun bahasa melayunya kurang jelas sebutan. Saya sangat puas hati dengan kelas dia , lepas ini nak masuk kelas lain yang dia ajar juga.


Mesin pengadun tepung roti.Besar dan tinggi ,kalau kita nampak kat kedai bakery mesti ada mesin pengadun ini. Guna mesin ini la doh roti jadi cantik sangat tu selain dari kombinasi bahan -bahan yang sesuai.


Ini ialah doh roti saya yang dah diuli dan tunggu di rias dengan pelbagai bahan lain.Best betul kelas ini , satu pengalaman baru untuk saya yang jarang membuat kek. Lepas ini nak beli oven dan pengadun roti yang sesuai, baru la roti dan kek yang di buat menjadi macam yang Mr. Hau ajar, Tochey Lausyer ( terima kasih cikgu).


Minta kawan sebelah ambilkan gambar saya tengah mengulung doh roti. Memang la penat sebab dari pukul 10 pagi sampai pukul 6.30 petang baru habis kelas buat roti ini , tapi gembira sangat dengan hasil roti dan ilmu yang saya belajar memang berbaloi. Anak-anak pun happy tengok semua roti. anak saya si Adlina sampai hari ini tak habis-habis lagi cakap kat saya " mama pandai masak roti , lina suka sangat " mak mana yang tak happy bila anak puji dan jadi lagi bersemangat nak buat roti sendiri kat rumah.

Selasa, 17 Mac 2009

KELAS BUAT ROTI

Hari ini dari pukul 10 pagi sampai pukul 6 petang saya berada di kelas belajar buat roti. Memang best dan ini merupakan pengalaman pertama bagi saya yang tak pernah masuk apa-apa kelas memasak. Malah sebelum ini saya tak tau yang adanya kelas belajar memasak yang dekat sangat dengan rumah saya , mungkin dulu dunia saya hanya pegi kerja awal pagi dan bila balik pada waktu petang lepas ambil anak di nurseri terus balik ke rumah. Terlalu sibuk dan penat bekerja sebagai cikgu sebelum ini memyebabkan saya tak berminat dengan apa-apa aktiviti yang memerlukan saya menghabiskan masa berjam-jam di luar rumah. Tapi semenjak menjadi suri rumah dan anak-anak semakin besar , saya mula memikirkan aktiviti-aktiviti yang dulu saya teringin sangat nak buat macam masuk kelas membuat roti ini. Memang best dan berbaloi ilmu yang saya pelajari hari ini. Tambahan lagi anak-anak dan suami suka sangat makan roti dan pastry.Lepas ini makin rajin la saya masak dan cuba buat roti sendiri. Saya belajar buat roti ni sebab kami sekeluarga memang suka makan roti.


Doh roti yang saya dan peserta lain buat bersama.


Salah satu dari teknik roti yang saya belajar masa di kelas membuat roti.


Ini ialah semua roti yang saya belajar sepanjang hari ini. Memang penat tapi best terutama bila bau roti yang baru masak , wangi betul dan dapat makan roti yang baru masak , hmmm yummy. Rasa dan texture roti ini lembut macam roti yang di jual di Bakery Bread Story atau La Boheme , Jaya Jusco. Dari pemerhatian saya, yang paling penting sekali untuk mendapat roti yang sedap ialah bahan , cara dan teknik membuat roti serta mesin pengadun roti heavy duty dan berkualiti kalau tidak tak menjadi roti yang kita buat. Proses menguli doh yang lama dan membiarkan doh ini rehat adalah antara cara lain yang saya belajar untuk mendapat hasil roti yang lembut , gebu dan sedap.


Dua orang anak saya ini yang terkejut dan seronok sangat bila saya buka kotak kek yang penuh dengan pelbagai roti . Aisyah dan Adlina jadi rambang mata tengok semua roti ini dan tak tau nak pilih mana satu untuk dimakan , hehehehe.Suami saya pula senyum saja tengok roti-roti ini sambil dia makan roti kegemaran dia iaitu Mexican bun atau roti kopi. Makan malam kami tadi ialah roti la , alhamdulliah sedap betul.

CHICKEN CURRY

INGREDIENTS A :

1 kilo chicken- cut into small pieces
1 packet curry powder
3 cups coconut milk
4 table spoon oil
4 potatoes - cut into 4
1-2 tea spoon salt

INGREDIENTS B :

4 shallots , chopped finely
3 cm ginger, chopped finely
1 table spoon ground chilli paste
1 cinnamon stick
3 cloves
2 star anise


Ingredients B


Heat up oil, fry all the B ingredients till fragrant. Add the coconut milk , mix well and bring to boil.

Add chickens , potatoes , salt and stir .Reduce heat and simmer until curry is thick and chicken is tender.

Delicious chicken curry

YUMMY DONUTS

Semalam saya bawa anak-anak berjalan ke Subang Parade dan sebelum balik kadang-kadang saya beli donuts kegemaran kami sekeluarga iaitu Big Apple donuts la. Pada saya donut ni lagi sedap dari Jco donuts dan Dunkin donuts.


Kotak donut yang mengamit-gamit anak saya untuk buka. Adlina dari dalam kereta lagi dah sibuk nak makan , saya kata sabar tunggu sampai ke rumah baru makan.


Ini la perisa donuts kegemaran kami sekeluarga , almond memang favorite saya dengan suami dan Adlina , yang coklat tu Aisyah. Saya memang kena beli kotak yang besar kalau tak habis simpan la makan besoknya pula.


Balik rumah Adlina terus duduk dan makan , dia tak sabar sebab dah lama juga saya tak beli donuts ni.Dia hanya suka makan perisa almond yang coklat dia tak suka.


Aisyah memang suka sangat donut coklat dan almond. Saya jarang beli donuts ni sebab manis , sekali - sekala ok la. Nak belajar la buat donut yang fluffy dan ringan macam donuts Big Apple senang boleh masak sendiri saja.


Ahad, 15 Mac 2009

BUKU RESEPI SMOOTHIES

Dah lama betul saya cari buku resepi smoothies , akhirnya jumpa juga.murah pula tu harga buku ni RM 14 ringgit , bestnyeeer.


Ini ialah antara resepi smoothies yang sangat temting dan mesti saya nak cuba buat nanti. Ada 100 jenis resepi smoothies dalam buku yang saya beli ini.Lepas ni kalau ada kawan atau sedara yang datang ke rumah boleh la saya buatkan smoothies.


Lagi resepi yang sedap, enak dan berkhasiat.Bahan pun mudah dicari macam buah-buahan dan hanya guna blender kalau nak lagi sedap kita blend sekali ais jadi la ais blended.Hmmm yummy , nanti saya akan masukkan gambar smoothies yang saya buat didalam post akan datang.