MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Jumaat, 25 Februari 2011

Cupcake coklat topping peanut butter

Hari ni saya masak cupcake coklat lagi dan kali ni untuk toppingnya saya guna mentega kacang berjalur coklat yang siap dijual . Mudah serta cukup sedap dan saya taburkan sedikit hiasan gula bewarna . Kombinasi yang kek coklat dengan mentega kacang yang sungguh lazat...

Yum yum sedapnya...sekali makan mesti nak lagiiii....

BAHAN-BAHAN :

3 biji telur
1 cawan butter
1 cawan gula castor
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu segar
1 sudu esen vanilla

TOPPING:

Mentega kacang dengan jalur coklat secukupnya
Gula hiasan bewarna

CARA BANCUHAN :

- Dalam bekas yang sesuai masukkan semua telur dan pukul telur sekejap anggaran 2 minit kemudian masukkan gula dan butter . Pukul semua bahan sampai kembang dan fluffy.

- Masukkan susu segar , tepung , vanilla esen dan pukul semua bahan selama 2-3 minit atau sehingga adunan menjadi creamy sebati .

- Masukkan bancuhan ini ke dalam paper cup yang sesuai . Pre-heat oven selama 5 minit dalam suhu 167 darjah celcius . Bila habis semua adunan di masukkan dalam paper cup , boleh la dibakar cupcake ini dalam suhu 170 darjah celcius selama 20 minit atau sampai cake masak .

- Keluarkan cake dan biar sampai betul-betul sejuk sebelum boleh disapu topping .

* Nak tau cake dah masak ialah dengan mencucuk lidi ke dalam aduanan kek itu , kalau lidi yang ditarik keluar dari kek tu bersih maknanya cake dah masak tapi kalau ada tepung yang melekat kiranya belum masak la kek tu so kena la masuk balik dalam oven dan bakar lagi sampai la kek tu masak...

Hmmmm yummy cukup sedap kombinasi kek coklat dengan mentega kacang bercoklat ni . Kejap je habis...

Khamis, 24 Februari 2011

Grill salmon


BAHAN-BAHAN :

3 keping ikan salmon
100gm kacang buncis
1 ketul cauliflower -saiz sederhana
Ubi kentang secukupnya

BAHAN-BAHAN SOS :

1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu segar
1 sudu kecil fresh thyme
1 sudu kecil mustard
1 sudu besar jus lemon-boleh tambah
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa

Boleh ditambah cream jika nak kuah yang lebih pekat serta boleh diubah suai resepi ni ikut citarasa masing-masing . Cara masak sos lebih kurang macam nak masak sos bechamel .

CARA MEMASAKNYA :

1) Bersihkan ikan salmon kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper , perap selama 1 jam . Kemudian panaskan grill pan dengan sedikit minyak zaiton dan grill ikan salmon sampai masak. Bila ikan dah masak boleh digrill ubi kentang pula sampai lembut serta masak.

2) Potong semua sayur mengikut cita rasa sendiri dan kukus sayur sekejap saja supaya tidak over cook sebab nanti sayur jadi terlalu lembut dan lembik.
3) Panas kan satu sudu besar butter dan masukkan tepung gandum kemudian kacau tepung gandum ni sampai bertukar warna kekuningan .Kemudian terus masukkan susu ,thyme , mustard , serbuk lada hitam dan kacau kuah sampai sehingga mendidih.
4) Bila kuah mula mendidih masukkan garam dan jus lemon jika suka lebih masam masukkan lagi jus lemon. Biarkan kuah mendidih dan masak , boleh la ditutup api. Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas.

Rabu, 23 Februari 2011

Chocolate chips cookies

Pagi tadi sempat saya masak chocolate chips cookies ni dan resepinya saya dapat dari web Joy of Baking.com , resepi simple dan mudah nak dibancuh adunannya . Dalam resepi asal diguna white chocolate chips tapi saya guna chocolate chips biasa . klik di LINK ni untuk ke resepi asal..

BAHAN-BAHAN :
113gm mentega
105gm gula perang(brown sugar)
50gm gula
1 biji telur
1 camca teh esen vanilla
130gm tepung gandum
30gm serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk baking powder
1/2 sudu teh baking soda
260gm chocolate chips

CARA MEMBUATNYA :

Satukan mentega dan gula dalam mangkuk, pukul hingga kembang lebih kurang dalam 4-5 minit. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul adunan sampai sebati .

Ayak tepung bersama serbuk koko , baking powder dan baking soda . Kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega dengan telur tadi kemudian masukkan chocolate chips serta gaul lagi .

Guna sudu untuk susun adunan cookies ni di atas dulang pembakar . Bakar dalam oven pada suhu 170`C selama 10-15 minit atau sehingga cookies masak . Sejukkan cookies atas jaringan. Simpan dalam bekas kedap udara...

Selasa, 22 Februari 2011

Masam manis ikan lidah

Ikan lidah memang unik rupanya kan dan saya dah lama nak cuba masak ikan lidah ni sebab nak tau macam mana rasa ikan lidah ni . Bila ke pasar malam memang mesti jumpa ikan lidah yang dijual oleh peniaga ikan yang datang dari Kuala Selangor . Ikan ni saiznya kecil saja dan macam ikan sebelah juga bentuknya so sangat mudah nak dibersihkan hanya perlu dibuang sisik kemudian saya terus potong kepala dan isi perutnya . Saya potong ikan di menjadi beberapa bahagian dan digaul dengan garam serta kunyit . Ikan ini sedap digoreng garing atau boleh dimasak sweet sour . Rasa ikan lidah ni macam ikan siakap so memang sedap .


BAHAN-BAHAN:

6 ekor ikan lidah - dibersihkan
2 biji cili capsicum ( warna merah dan kuning)
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
2 biji tomato
1 tin nenas dalam tin- boleh juga guna yang fresh.

BAHAN-BAHAN SOS:

4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos plum
Sedikit minyak bijan
Air nenas dalam tin
Garam dan gula secukup rasa-bila perlu saja

Boleh dibancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan sedikit air dan dimasukkan dalam adunan sos untuk bagi sos jadi pekat

CARA MEMASAK :
* Ikan lidah dibersihkan dan dipotong kemudian letakkan garam dan kunyit atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang,halia dan kacau hinggap terbit bau wangi . Masukkan cili capsicum dan kacau kemudian masukkan tomato dan semua bahan sos terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Kalau nak kuah lebih tambah la sedikit saja air . Boleh juga ditambah daun sup atau daun bawang untuk xtra citarasa dan bau . Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas ikan . Seeloknya resepi ini dimakan selepas atau baru di masak baru la sedap ...

Ni la ikan lidah

Ahad, 20 Februari 2011

Ikan bawal emas

Ikan bawal emas ni paling sedap kalau dimasak stail kukus atau dimasak rebus . Kali ni saya bagi resepi yang sangat mudah tapi sangat sedap dan sihat kerana tidak mengunakan minyak untuk menumis atau mengoreng .Ikan bawal emas ni rasanya seperti ikan bawal putih tapi isinya lebih manis seperti ikan terubuk .

Masak rebus ikan bawal emas

BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan bawal emas sederhana besar
1 biji bawang besar-potong 4
2 ulas bawang putih-dititk
5 biji cili api-potong 2 kalu nak pedas ditumbuk hancur
1 inci halia -dipotong nipis
1 batang serai saiz besar-dititik
3 sudu besar sos plum - boleh ditambah ikut selera sendiri
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1sudu kecil sos ikan Thai/nampla
1 setengah cawan air untuk kuah-boleh ditambah

* Jika ditambah air so bahan-bahan lain pun perli ditambah dan jika kurang masin tambah sos nampla lagi . Tambah atau kurang bahan-bahan ikut pada citarasa kita sendiri . Jika nak kuah masam lagi tambah sedikit jus lemon.

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua sos tiram,sos plum,minyak bijan ,sos ikan Thai ,bawang yang telah dipotong empat,bawang putih, halia , serai dan air ke dalam periuk serta biar sampai kuah mendidih .

-Masukkan semua ikan bawal emas yang telah dibersihkan serta kacau sekejap . Boleh ditambah sayur seperti bunga kobis atau cendawan . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.


Ikan bawal emas

Sabtu, 19 Februari 2011

Makaroni bakar

Menu favorite kami sekeluarga..

BAHAN-BAHAN :

300gm makaroni
1 biji bawang besar-dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 tin sos bolognese-prego
1 cawan susu segar-kotak
1 peket sosej - dipotong kecil
1 biji telur
2 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
Keju chedder dan monzarella secukupnya

*saya campurkan 1 cawan susu segar ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam , manis serta lemak . Boleh ditambah lagi susu ikut pada citarasa masing-masing.


CARA MEMBUAT :

1 )Rebuskan makaroni sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan sekejap. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi . Masukkan sosej dan kacau sehingga sosej masak kemudian masukkan sos bolognese Prego serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata.

2) Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos . Masukkan telur serta susu serta kacau dengan cepat supaya telur cepat sebati dengan bahan-bahan lain . Jika kurang masin baru la ditambah garam.

3) Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga masak.

Makaroni yang telah ditabur dengan keju dan sedia untuk dibakar..

Selasa, 15 Februari 2011

Masak lemak buncis n kerang

Hari Ahad yang lepas kami sekeluarga ke Pantai Remis ,Kelang so macam biasa En. Husbandku beli kerang fresh yang saiznya sebesar duit syiling 50sen . So saya pun masak la menu kegemaran En.Husbandku iaitu masak lemak atau gulai buncis dicampur kerang . Kalau ikut resepi asal yang saya belajar dari mak mertua sepatut lagi pedas tapi saya kurangkan cili apinya sebab anak-anak pun suka makan menu ni .
Menu ni pun sama saja macam masak lemak cili api yang saya dah bagi resepinya sebelum ni . Santannya perlu pekat dan banyak mana nak guna cili api ikut pada selera kita . Kunyit hidup , garam kasar dan cili api ditumbuk lumat . Jumlah kerang dan buncis sama banyak tapi kalau suka makan kerang boleh la ditambah lagi jumlahnya. Respi ni kuah memang tak banyak so saya guna santan dalam 1 atau 2 cawan saja .

BAHAN-BAHAN :

3 kg kerang
200grm -dibersihkan dan potong menyerong
2 cawan santan pekat
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

8 biji cili api
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK

Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua kacang buncis , garam dan kerang . Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan kacang buncis masak .

* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak

Kacang buncis , kerang dan bahan ditumbuk lumat

Halba campur

Semalam saya beli halba campur ni di pasar malam sebab stok di rumah dah habis . Halba campur ni adalah bahan paling penting bila nak masak kari ikan saja. Kalau tak ada rempah halba ni memang kari ikan tak rasa original macam masakan kari dari Utara .

Halba campur ni terdiri dari campuran biji sawi yang color gelap tu , biji halba warna coklat cerah dan jintan putih .


Halba campur ni adalah bahan terpenting dalam resepi asli kari dari utara..

Kari ikan pari

Selalunya ikan pari di masak asam pedas atau digrill serta panggang tapi kali ni saya masak kari ikan pari . Memang sedap ikan pari yang dimasak kari dan yang paling penting beli la ikan pari yang masih segar berwarna pink baru la terasa kemanisan isi ikan pari ni . Selalunya saya beli ikan pari di pasar malam kat rumah saya ni sebab ada peniaga ikan yang datang jauh dari Kula Selangor so ikan-ikan yang dijual segar sangat . Kelebihan pergi ke pasar malam adalah sayur-sayuran serta ikan semuanya fresh selain harga yang lebih murah .

BAHAN-BAHAN:
500grm ikan pari
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besar cili kering yang dah dikisar lumat
1 peket rempah kari ikan
2-3 cawan santan pekat
4 biji tomato masak ranum
Garam dan air asam jawa secukup rasa
* Bawang merah dan bawang putih dimayang halus , tomato dipotong kecil-kecil

CARA MEMASAK:
-Bersihkan isi ikan pari dan tos ketepikan .
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari sekali sekala kacau dan biarkan samapai bawang layu serta terbit bau wangi . Masukkan semua tomato dan terus kacau sekejap sampai tomato layu .
-Masukkan cili kering kemudian kacau dan terus masukkan rempah kari dibancur dengan sedikit air . Terus kacau semua bahan dan sekali-sekala kacau bahan-bahan supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.

-Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan santan dan kacau sebentar bila kuah dah nak mendidih masukkan semua ikan salmon tadi dan garam kemudian kacau . Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Jika kurang masam tambah la air asam jawa . Biar sampai ikan masak baru ditutup api dapur .

Jumaat, 11 Februari 2011

Sup ubi kentang

Sup ubi kentang ni saya dapat dari mak mertua dan cara nak masaknya tersangat la senang tapi rasanya sedap sangat la . Kalau ikut cara mak saya sup ubi kentang ni di campur dengan suuhun dan fucuk tapi cara mak mertua saya hanya dicampur dengan ikan bilis saja . Sup simple ni sedap kalau dimakan dengan ikan goreng garing dan kuah mesti banjir hmmm sunggup enak kalau nak tambah sambal belacan lagi la sodap...
Ada lagi cerita di sebalik sup ubi kentang ni dulu masa suami saya masih kecil hidup di kampung menu ni yang sering jadi hidangan dengan nasi sebab mertua saya perlu berjimat cermat berbelanja ye la anak ramai sedangkan bapa mertua saya hanya askar pangkat biasa . Ada nostalgia tersendiri pada setiap masakan yang jadi favorite Encik Suamiku...sambung cerita lagi husband saya bagi tau masa kecil dia suka picit tekan ubi kentang ni sampai lumat dan digaul dengan nasi serta kicap baru sedap dimakan . Sekarang ni anak-anak saya pula ikut cara abahnya masa kecil dulu makan sup ubi kentang ni ...
BAHAN-BAHAN :

6 biji ubi kentang
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
4 cawan air-boleh tambah
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

- Kupas semua bawang dan dimayang halus , kupas semua ubi kentang dan dibelah 4 .

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang , biar sampai bawang layu dan masukkan ikan bilis kacau semua bahan sampai terbit bau harum.

- Masukkan air dan ubi kentang , biar kuah mendidih dan ubi kentang menjadi empuk kemudian masukkan garam . Kacau semua bahan bagi mesra dan bila dan masak boleh la di tutup api dapur.

Kankung tumis tauchou

First time saya makan sayur kangkung yang dimasak stail macam ni saya rasa pelik juga ye la sebab selalunya tauchou dimasak dengan ikan tapi mak mertua saya masak tauchou dengan kangkung pula. Tapi bila dah selalu makan memang sedap pun resepi ni dan kalau nak tau ni la menu kegemaran Encik Suami ku hehe ye la kan kalau dah dari kecil biasa makan sayur kangkung masak tauchou mesti la sedap dan suka samapi sekarang....

Mak mertua saya lagi suka guna kangkung sawah a.k.a kangkung kampung sebabnya rasa dan texturenya yang lemak-lemak manis serta daunnya tak lembik macam sayur kangkung batang panjang yang selalu kita jumpa di market atau hypermarket . Cuba la resepi ni memang sedap laa


BAHAN-BAHAN :

2 ikat kangkung kampung
1 genggam ikan bilis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 peket tauchou

*Boleh juga ditumbuk hancur ikan bilis bersama bawang merah dan bawang putih

CARA MEMASAK :

-Bersihkan sayur kangkung dan potong . Rendam ikan bilis sekejap dan tos kemudian mayang halus semua bawang .

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis semua bawang sampai layu kemudian masukkan ikan bilis dan kacau sehingga terbit bau harum . Masukkan tauchou dan kacau kejap kemudian masukkan semua sayur . Terus kacau dan masukkan sedikit air bila sayur kangkung dah masak boleh la di tutup api dapur.

- Saya tak guna garam sebab tauchou dah cukup masin .

Rabu, 9 Februari 2011

Masak lemak labu

Semua menu simple je lauk yang saya masak hari ni walaupun simple tapi sedap macam masak labu ni hmm sungguh menyelerakan tambahan lagi saya goreng ikan masin dan ada pula sambal belacan . Memang sodap..
BAHAN-BAHAN :

500 grm labu
4 cawan santan
1 genggam ikan bilis-rendam sekejap
1 batang serai
1 helai daun kunyit-disiat
Garam secukup rasa

* Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

4 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

1. Bersihkan labu dan buang kulit kemudian dipotong kecil-kecil .

2.Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis, daun kunyit dan garam . Gaul semua bahan dan masak kuah santan sampai mendidih .

3. Masukkan semua labu tadi dan kacau sekejap . Biarkan labu masak dan menjadi empuk . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur.

Telur masak kicap

Hari ni saya masak menu simple saja tapi anak-anak suka sebab saya masak telur masak kicap . Menu simple ni memang pilihan anak-anak lagi-lagi si Adlina memang favorite menu dia ni . Memang senang kerja masak mama hari ni hehe....

BAHAN-BAHAN :

6 biji telur
1 biji bawang merah - dipotong membulat
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit daun bawang-diracik halus

BAHAN-BAHAN SOS :

2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap manis
Sedikit minyak bijan
Sedikit sos nampla/sos ikan Thai
Sedikit air

* Bahan-bahan sos ini boleh ditambah atau kurang ikut pada selera masing-masing

CARA MEMASAK :

-Goreng dulu telur sebiji demi sebiji ketepikan . Kupas semua bawang dan diracik halus.

-Panaskan minyak yang secukupnya dan tumis semua bawang serta dikacau sampai terbit bau wangi . Masukkan semua bahan-bahan sos , bawang besar dan kacau sebentar kemudian masukkan sedikit air serta biarkan kuah sampai hampir mendidih . Masukkan semua telur goreng dan kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah kicap lagi atau garam .

Cupcakes

Cuppies simple untuk birthday party Adlina..

Saya buat cupcakes ni masa birthday party Adlina pada Sabtu lepas . Saya guna resepi coklat kek moist untuk keknya dan saya hias cupcakes ni simple saja dengan edible image cartoon Toy Story (special requet dari Lina yang sangat minat Toy Story) dan saya guna coluorful candy sprinkles . Cupcakes simple tapi yang penting moist chocolate cakenya sedap laaa

MOIST CHOC. CAKE
sumber: Maklang

BAHAN A : diayak

2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bicarbonate

BAHAN B :

4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
1½ cwn air panas mendidih

CARA MEMBANCUH ADUNAN :

Pukul gula + telur = kembang (high speed) saya pukul dalam 10 minit . Kemudian masukkan susu pekat , pukul sekejap dan masukkan minyak dan pukul menggunakan aras low speed .

Masukkan bahan A iaitu tepung - sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-plahan sehingga betul-betul sebati .Kemudian masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu).

Akhir sekali saya masukkan bancuhan kek ini dalam cup kertas ( masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan sampai penuh)dan bakar selama 15 minit dalam suhu 180 darjah celcius atau sehingga kek masak . Cara lain untuk nak check sama ada kek dah masak ialah dengan mencucuk bahagian tengah kek dengan lidi , jika lidi yang ditarik keluar itu bersih bermakna kek dah masak .

Toy Story edible images ni saya beli kat Bake with Yen..

Oh ya ni pula assistant saya pada petang Sabtu tu dan semuanya anak sedara saya ni . Nasib la ada assistant cepat kerja saya siap hehe . Anak saya Aisyah tengok je sebab dia dah biasa tolong saya deco cuppies so dia bagi peluang kakak-kakak sepupu yang nak cuba bakat menghias cuppies..

Selasa, 8 Februari 2011

Ikan talapia grill stail Portugis

Hari ni saya masak sekor lagi ikan talapia yang saya beli hari Ahad lepas tapi kali ni saya saya grill stail Potugis . Pagi-pagi tadi saya google dan jumpa la resepi ni mudah juga nak sediakan sambalnya . Saya lumur sambal pada ikan talapia ni bungkus elok-elok guna alimium foil dan saya grill guna grill pan je . Kejap je dah masak ikan grill ni dan sedap pulak tu bestnya..
Saya tak guna banyak sangat sambal dan minyak sebab nak masak cara sihatkan . Sambal yang lebih boleh di simpan dalam fridge selama seminggu serta boleh diguna bila nak masak dengan ikan jenis lain pula . Masa nak grill tu boleh dimasukkan juga kacang bendi sekali .

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan talapia saiz besar
air perahan drpd setgh biji limau nipis
2 helai daun purut dihiris nipis
Garam dan gula secukup rasa
Aliminium foil
Daun pisang
Minyak masak secukupnya untuk menumis bahan kisar

BAHAN DIKISAR HALUS :

4 tangkai cili kering
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
2 bawang putih
1 batang serai
1 inci lengkuas
1 sudu kecil belacan

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Masukkan air limau nipis, daun limau purut ,garam dan gula.

2.Lumurkan seluruh ikan dengan sambal yg dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang.

3. Grill menggunakan grill pan sehingga ikan masak atau boleh juga dibakar dalam ketuhar pada suhu 180c selama 20 minit.

Jom join Giveaway Nannie`s Passion

Saya nak jemput semua pengunjung di blog masakan saya untuk join giveaway yang saya anjurkan di blog jahitan dan hobi saya iaitu Nannie`s Passion semperna birthday tahun ke 2 blog saya tu . So jom la banyak hadiah yang saya sediakan special untuk pemenang bertuah . Klik saja DISINI untuk kesana..jom..
Antara hadiah-hadiah yang saya sediakan..

Sudi-sudi la singgah blog Nannie`s Passion ya..

Gulai tempoyak ikan talapia

Pagi Ahad yang lepas saya berkesempatan jalan-jalan ke pasar tani stadium Shah Alam . Dah lama juga saya tak ke sana dan macam-macam juga saya beli macam sayur-sayur dari kampung sebab semuanya segar . Saya pun beli 2 ekor ikan talapia dan seekor ikan patin fresh yang masih hidup . Bila balik rumah sekor ikan talapia saya masak gulai tempoyak . Memang sedap sanagt ikan talapia ni dah la fresh isinya putih langsung tak da rasa atau bau hanyir sebab ikan talapia ni di pelihara dalam sangkar di sungai yang airnya sentiasa mengalir . Kulit ikan talapia ni cerah tu tandanya ikan ni dipelihara dalam sungai dan lemah pada bahagian perutnya tak banyak isinya padat dan lembut .
Ishhh memang sedap la gulai tempoyak ikan talapia ni . Minggu depan hari Ahad saya nak ke pasar tani stadium Shah Alam lagi sebab nak beli ikan talapia fresh lagi .

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan talapia yang besar
2 batang serai - dititik
3 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

4 biji cili api -cili merah dah habis, selalu saya guna cili merah
2 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masukkan semua ikan talapia dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

Birthday Adlina n Jayjay

Happy Birthday Adlina dan Jayjay
Party birthday Adlina dengan Jayjay dibuat sekali so memang lagi meriah dan best . Jom tengok gambar-gambar yang saya ambil pada party malam Sabtu yang lepas.
Balloons ni gift dari Adel and Maria ,thank you..
Birthday kek Jayjay ni mama dia beli dari Secret Recipe memang sedap la sementara saya pula bake carrot cake home made special for my sweet Adlina . Carrot cake dengan filling dan topping cream cheese memang sedap sebab banyak cheese yang saya guna dan ditambah dengan sedikit lemon jus hmm yummy..

Adlina dan Jayjay tiup sama-sama tiup candles . Adlina turn 7 years old dan Jayjay is 10 years old .


Adlina potong cake..


Turn Jayjay pula potong birthday kek dia..

Happr birthday to Adlina and Jayjay..

Isnin, 7 Februari 2011

Family dinner ~ menu

Saya masukkan gambar menu makanan masa dinner family pada malam Sabtu yang lepas . Family gathering kami kali best sangat dan semua makanan memang sedap syukur alhamdulillah atas rezeki yang dapat kami kongsi bersama...

Aisyah nak makan lagi second round la tu hehe


Birthday cakes..yummy


Saya buat cupcakes..


Grill udang dan sosej yang dah tinggal yang hitam-hitam je yang lain semua dah selesai dimakan syukur alhamdulillah semuanya sedap..


Ayam bbq hmm sedap syukur alhamdulillah


Salad sedap..

Lagi satu salad dengan dressing jenis lain semuanya sedap..


Garlic bread by kak Ija yum yum..


My niece Maria masak Lasagna yang sangat sedap hmm yummy..


Ni pula apple crumble dan puding roti coklat terover gelap hehehe yang saya masak..


Main dish mee kuah utara cooked by my sister kak Naimah hmm memang sedap bila di makan dengan sambalnya .

Syukur alhamdulillah...dinner malam Sabtu yang lepas best sangat..

Ahad, 6 Februari 2011

Birthday kek Adlina

Cuti raya cina ni memang best la . Tiap-tiap hari ada saja aktiviti dengan family. Abang saya turun ke Kl untuk berkumpul dengan family saya dan family kakak saya. Semalam kami buat family dinner dan sambut birthday Adlina dan Jay jay, meriah sungguh best anak-anak saya yang paling seronok dapat berkumpul dengan cousin . Kali ni saya saya masak carrot kek untuk birthday Adlina . Ada banyak gambar lagi nanti saya masukkan dalam n3 yang akan datang.

Special birthday cake for my sweet Adlina..

Kek birthday Adlina simple saja tapi sangat sedap yum yum , home made carrot cake hmm delicious...

Happy birthday Adlina..

My sweet Adlina yang sangat happy..


Me in action hehehe candid photo taken by my niece Rahael hehe..


Ni la my nephew a.k.a birthday boy Uzair or panggilan manja Jayjay yang sangat-sangat berminat nak cuba guna mixer . Tengok la tu Jayjay minat nak jadi chef bila besar nanti , caya la Jayjay..

Ayam tumis capsicum

Resepi ayam yang sangat simple tapi sedapp...
BAHAN-BAHAN :
300 grm ayam - dipotong kecil-kecil
2 biji cili capsicum-dipotong
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar oyster sos
1 sudu black pepper sos
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

-Isi ayam dipotong kecil-kecil dan diperap dengan serbuk lada hitam . Panaskan 3 sudu besar minyka dan tumis semua ayam samapi masak . Ketepikan ayam tadi dan tumis semua bawang serta halia yang dimayang halus dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan semua sos tiram, sos cili , sos black pepper , semua cili capsicum dan kacau semua semua bahan sehingga rata dan rasa dulu masinnya jika kurang baru la ditambah garam .

Jumaat, 4 Februari 2011

Mee bandung

Mee bandung ni saya masak dengan cara yang paling mudah sebab nak cepat siap so banyak rencah sampingan tak ada macam bawang goreng dan cili merah tak ada . Telur pun saya pecah sebiji demi sebiji ke dalam kuah masa tengah masak . Kali ni saya masak kuah mee bandung guna udang geragau dan rasanya sedap juga macam guna udang kering . Selalunya mee bandung agak manis tapi saya kurangkan gula dalam kuah ni sebab saya dah guna ubi keledek yang memang dah manis .

BAHAN-BAHAN:

1-2 peket mee kuning
500 gm daging
300grm udang saiz sederhana
2 peket fish ball
5 cawan air dari rebusan daging
3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 biji keledek saiz sederhana- rebus n lenyeh

BAHAN DIKISAR HALUS:

5-8 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
100 gm udang geragau

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:

1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
Tauhu-digoreng n potong kecil
Sayur sawi secukupnya-dipotong dan celur
4 biji cili merah ( kalau tak mau pun boleh)
Taugeh secukupnya-dicelur

CARA-CARA MEMASAK:

- Kupas ubi keledek dan dipotong kecil kemudian rebus sampai empuk dan lenyek sampai hancur halus.

- Daging juga direbus sampai empuk dan dipotong nipis dan kecil-kecil. Air rebusan daging di simpan untuk masak kuah nanti.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau kemudian masukkan air rebusan daging. Masukkan daging yang sudah di potong nipis-nipis tadi.

- Bila kuah sudah agak panas masukkan semua ubi keledek yang sudah dilenyek tadi dan terus mengacau kuah.Masukkan garam dan biarkan sampai kuah mendidih selama 15 minit lagi.
-Masukkan semua fish ball dan udang tadi dan terus mengacau bila udang sudah masak boleh la ditutup api.
-Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili merah , kupas kulit telur dan belah telur menjadi 2 bahagian.

CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu taugeh kemudian mee , tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup. bawang goreng dan cili. Dah siap , sedap mee ni cuba la masak sendiri.

* Kalau kuah nak pedas lagi tambah la cili kisar masa menumis . Anda boleh ubah suai resepi ni ikut pada citarasa sendiri ..kalau nak kuah lebih tambah la lagi air dan kalau nak kuah lagi pekat tambah la ubi keledek lenyek lagi.