MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Ahad, 20 Februari 2011

Ikan bawal emas

Ikan bawal emas ni paling sedap kalau dimasak stail kukus atau dimasak rebus . Kali ni saya bagi resepi yang sangat mudah tapi sangat sedap dan sihat kerana tidak mengunakan minyak untuk menumis atau mengoreng .Ikan bawal emas ni rasanya seperti ikan bawal putih tapi isinya lebih manis seperti ikan terubuk .

Masak rebus ikan bawal emas

BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan bawal emas sederhana besar
1 biji bawang besar-potong 4
2 ulas bawang putih-dititk
5 biji cili api-potong 2 kalu nak pedas ditumbuk hancur
1 inci halia -dipotong nipis
1 batang serai saiz besar-dititik
3 sudu besar sos plum - boleh ditambah ikut selera sendiri
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1sudu kecil sos ikan Thai/nampla
1 setengah cawan air untuk kuah-boleh ditambah

* Jika ditambah air so bahan-bahan lain pun perli ditambah dan jika kurang masin tambah sos nampla lagi . Tambah atau kurang bahan-bahan ikut pada citarasa kita sendiri . Jika nak kuah masam lagi tambah sedikit jus lemon.

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua sos tiram,sos plum,minyak bijan ,sos ikan Thai ,bawang yang telah dipotong empat,bawang putih, halia , serai dan air ke dalam periuk serta biar sampai kuah mendidih .

-Masukkan semua ikan bawal emas yang telah dibersihkan serta kacau sekejap . Boleh ditambah sayur seperti bunga kobis atau cendawan . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.


Ikan bawal emas

4 ulasan:

  1. patut org cina suka makan ya. sedap gak rupanya.

    BalasPadam
  2. cdpnyeee..tp tak suka makan ikan bawal...hehehe

    BalasPadam
  3. to cek chun,
    ikan ni sangat la sedappppp.....

    BalasPadam
  4. to ain,
    laa rugi la ikan bawal anatara ikan yg paling sedap

    BalasPadam