Bubur caca yang enak dimakan suam atau boleh juga disimpan dalam peti sejuk baru dimakan . Dah lama saya tak masak bubur caca . Cara nak masak yang mudah yang penting semua bahan mesti fresh macam santan, ubi keledek , jagung dan mesti la guna gula kabong..
Bubur caca yang saya campur dengan jagung fresh dan ubi keledek madu hmm sedap ni..baru masak saja anak-anak dah minta nak makan hehe..
BAHAN-BAHAN :
100 grm caca kering berwarna-warni
5 ketul keledek saiz kecil
2 biji jagung
Gula kabong secukupnya
Sedikit gula pasir
Santan kelapa secukupnya
Secubit garam
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK :
Bersih ubi keledek dan potong menjadi ketulan kecil , potong jagung , simpulkan daun pandan.
Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk bersama daun pandan serta masak kuah sehingga hampir mendidih kemudian masukkan semua caca dan ubi keledek . Masukkan gula kabong dan gula pasir secukupnya serta masukkan secubit-dua garam .
Bila caca dan ubi dah masak serta empuk boleh la dimasukkan jagung kacau lagi . Rasa gula jika kurang manis boleh la ditambah lagi .Bila jagung dah masak boleh la ditutup api dapur .
Sedapnya bubur caca ni kalau suka boleh dimasukkan sedikti biji sago dan kacang merah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan