Selalunya kepah ni saya suka masak sweet sour atau tumis cili berserai tapi kali ni saja je ubah selera saya amsak lemak cili api pula hmmmmm sedap you . Kepah yang fresh manis memang kena sangat dengan kuah pedas lemak cili api ishhhh cik abang makan nasi bertambah la hehehehe...
BAHAN-BAHAN :
1 kilo kepah segar
3-4 cawan santan yg pekat
1 keping asam keping
4 batang serai dititik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kepah dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan bahan ditumbuk , santan pekat , serai , asam keping dan garam .
Gaul semua bahan dan masak kuah santan sampai mendidih . Bila dah masak kepah akan terbuka dan boleh la ditutup api dapur.
Kepah fresh yang saya beli di Pantai Remis , Kelang..
wah akaaaaaaaakkk...
BalasPadamsaya sukaaaa sangat maan kepah...
saya selalu beli yg hidupka pasar malam putrajaya..rm6 sekilo...
tapi selalu buat masak black papper....^_^
to hestyrezyuda,
BalasPadamwaaa sama la kita akak pn suka sgt makan kepah hehe
sedapnya ,meleleh air liur ni masak lemak cili api cara org negeri ke?
BalasPadam