BAHAN-BAHAN:
1 kilo udang - dibersihkan
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
1 biji bawang besar
2 cm halia
3 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak masak
1 pokok daun sup/daun bawang-diracik nipis-nipis
BAHAN-BAHAN SOS:
4 sudu besar sos tiram-boleh tambah
1 sudu besar jus lemon-boleh tambah
Sedikit minyak bijan
Sos ikan Thai secukup rasa
CARA MEMASAK :
* Udang dibersihkan dan di goreng sampai masak tapi jangan garing sangat kemudian angkat dan tos udang ketepikan . Semua bawang dan halia dimayang nipis-nipis .
* Panaskan semua butter dan minyak masak kemudian masukkan semua bawang merah , halia dan bawang putih goreng sehingga bawang putih menjadi layu serta warna bertukar kekuningan dan terus masukkan bawang besar kacau sekejap.
* Masukkan sos tiram dan semua udang tadi kemudian masukkan jus lemon , sos nampla , minyak bijan , dan daun bawang . Terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Bila udang dah cukup mesra dengan semua bahan boleh la ditutup api dapur .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan