BAHAN-BAHAN:
1 kilo udang - dibersihkan
1 peket serbuk kari udang
2 sudu besar mentega
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
Sedikit daun bawang/sup
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Bahan dimayang nipis-nipis :
1 biji bawang besar
2 cm halia
Bahan B ( dikisar halus) :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
CARA MEMASAK :
-Udang dibersihkan dan di gaul rata dengan bahan B serta 2 sudu besar serbuk kari . Perap selama 1 jam . Potong semua daun pandan dan daun bawang/sup nipis-nipis.
-Panaskan minyak secukupnya dan goreng udang separuh masak tapi kemudian angkat dan tos udang ketepikan .
-Panaskan semua butter dan sedikit minyak masak kemudian masukkan semua bawang besar /halia yang dimayang nipis-nipis , daun pandan , daun bawang/sup dan daun kari serta goreng sehingga bawang menjadi layu serta warna bertukar kekuningan .
-Masukkan 3 sudu besar rempah kari serbuk dan kacau sekejap kemudian masukkan semua udang tadi . Terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Bila udang dah cukup mesra dengan semua bahan boleh la ditutup api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan