BAHAN-BAHAN :
200 grm kacang sepat
Garam secukup rasa
Sedikit minyak bijan
sedikit air-jika perlu sahaja
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Segenggam udang kering -rendam dulu
* Kalau nak pedas tambahkan sebiji cili merah dan sedikit belacan semasa proses menumbuk bawang tadi . Boleh juga diguna ikan bilis .
CARA MEMASAK :
-Basuh kacang sepat dan buang urat ditepi kacang ni kemudian potong kacang sepat kecil-kecil.
-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai naik wangi kemudian kacau .
- Masukkan semua sayur dan kacau , masukkan garam , minyak bijan dan terus kacau sehingga la sayur masak dan boleh ditutup api dapur.
Ini la rupa kacang sepat giant yang selalunya ada dijual di pasar malam . Selalu juga saya jumpa kacang ni bila ke pasar malam tapi tak pernah terfikir nak beli tapi Isnin lepas saya beli sikit untuk testing masak dan rupa-rupanya kacang ni sedap sangat . So lepas ni memang selalu saya beli beli kacang sepat ni .
Urat di bahagian tepi kacang ni perlu dibuang dan bila nak beli pilih kacang yang muda baru la sedap crunchy berlemak je rasanya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan