BAHAN-BAHAN :
500 grm isi ayam
4 biji ubi kentang- dipotong setebal 1 cm
2 biji bawang merah - dipotong membulat
BAHAN-BAHAN SOS :
1 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap manis
2 sudu cili sos
1 sudu plum sos
Garam secukup rasa
* Bahan-bahan sos ini boleh ditambah ikut pada selera masing-masing
Bahan di kisar halus :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 - 3 biji cili kering - direndam sekejap dlm air panas
2 cm halia
CARA MEMASAK :
-Isi ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil . Ubi kentang dikupas kulit dan dibelah 2 kemudian di potong nipis-nipis anggaran 1 cm .
-Gaulkan isi ayam tadi bersama kunyit dan sedikit serbuk lada hitam. Panaskan minyak yang secukupnya untuk mengoreng isi ayam ini dan goreng ayam sampai masak dan hampir garing . Angkat dan toskan isi ayam kemudian gorengkan pula ubi kentang tadi sampai masak , angkat dan tos juga.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan semua bahan-bahan sos , bawang besar dan kacau sebentar kemudian masukkan semua isi ayam serta ubi kentang yang sudah digoreng tadi . Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah kicap lagi atau garam .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan