BAHAN-BAHAN:
1 kilo udang sederhana besar
1 biji bawang besar.
1 sudu teh asam jawa segera
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
Sedikit saja air anggaran 1/2 cawan
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
Sedikit saja air anggaran 1/2 cawan
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT:
3 biji bawang merah
2 uals bawang putih
2 inci kunyit hidup
CARA MEMASAKNYA :
1. Bersihkan udang dan potong muncung udang.Tos udang didalam bekas penapis plastik.
2. Kupas bawang putih, bawang merah dan kunyit hidup kemudian tumbuk lumat.Bawang besar di potong membulat.
3.Tumis bahan tumbuk sampai naik bau , kemudian terus masukkan sos tiram , sos cili , kicap manis dan masukkan sedikir air .( jangan masuk air yang banyak nanti terlalu banyak kuah sebab udang akan mengeluarkan air bila sudah masak nanti)
4.Masukkan udang dan terus kacau , jika suka lebih manis tambahlah kicap manis.Udang sudah masak bila bertukar warna macam dalam gambar diatas.
2. Kupas bawang putih, bawang merah dan kunyit hidup kemudian tumbuk lumat.Bawang besar di potong membulat.
3.Tumis bahan tumbuk sampai naik bau , kemudian terus masukkan sos tiram , sos cili , kicap manis dan masukkan sedikir air .( jangan masuk air yang banyak nanti terlalu banyak kuah sebab udang akan mengeluarkan air bila sudah masak nanti)
4.Masukkan udang dan terus kacau , jika suka lebih manis tambahlah kicap manis.Udang sudah masak bila bertukar warna macam dalam gambar diatas.
Resepi udang ini adalah ciptaan saya sendiri , jadi sesiapa yang nak cuba masak boleh la tambah jumlah bahan sos ikut pada citarasa sendiri , kalau nak pedas masukkan la cili api .Anak-anak saya memang suka udang masam-manis ini , selamat mencuba ye.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan