MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Khamis, 4 November 2010

Cendawan raja tumis sos tiram

Saya memang suka dengan cendawan tak kira apa jenis cendawan tiram atau cendawan butang yang mahal sikit harga tu tapi lagi sedap kalau dibuat button mushroom creamy soup tu hmm yummy . Baru-baru ni saya beli cendawan king yang saya baru first time nak cuba makan ni . Suka betul dengan size cendawan ni yang memang besar..
Masa jalan-jalan kat CS ada demo masak cendawan giant ni bila rasa waaa sedap cara masak pun senang sangat dan ada harga promosi so apa lagi akak ni pun beli la 2 peket sebab anak-anak akak yang 3 orang ni cakap sedap rasa cendawan ni..
Balik rumah saya masak resepi tumis sos tiram dan memang sedap yum yum..


BAHAN-BAHAN :

1 peket cendawan giant
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2-3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
Sedikit serbuk lada sulah atau lada hitam secukup rasa

Jangan guna air nanti cendawan jadi terlebih kuah dan lembek , tambah la garam kalu tak cukup masin.

CARA MEMASAK :

- Bersihkan cendawan dan potong , kupas semua bawang , halia dan dimayang halus .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali ( resepi ni maska stail stirf fry api kena besar dan proses masak cepat saja) lepas tu tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan sos tiram , minyak bijan , serbuk lada sulah dan terus masukkan semua cendawan . Kacau semua bahan dan bila cendawan layu baru la ditutup api dapur.

Ni la rupa cendawan giant yang bersih senang je nak bersihkannya..

Cendawan giant dalam plastik..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan