Kuih tradisional yang sangat digemari oleh kami sekeluarga ni dan saya masak kuih sago gula melaka ni masa birthday party Adam last Saturday . Resepinya sangat senang nak dimasak dan kuih sago gula melaka ni memang sedap kalau dimakan sejuk..
Bahan A
200 gm biji sago
5 cawan air
Cara Memasak :
Rendam biji sago dalam air selama 5 minit . Masak air dalam periuk dan bila air dah panas masukkan sago dan kacau hingga kembang atau tak nampak biji2 putih . Lepas tu, tapiskan dan biarkan biji sago ni dibawah air paip sehingga biji sago ni kurang berkanji ( utk buang kanji) . Kemudian masukkan dalam bekas/acuan atau mangkuk dan sejukkan .
Bahan B :
Gula melaka 2 ketul
air 1/2 cawan
daun pandan
Cara memasak :
masak gula melaka dgn air hingga mendidih. (letakkan daun pandan)
Bahan C:
2 cawan santan
secubit garam
sedikit air (ikut suka utk dptkan kepekatan yg dikehendaki)
Cara memasak :
Masakkan semua hingga mendidih. sejukkan.
Biji sago ni boleh diletak sedikit pewarna bagi nampak berseri sikit..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan