Menu favorite kami sekeluarga..
BAHAN-BAHAN :300gm makaroni
1 biji bawang besar-dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 tin sos bolognese-prego
3 ulas bawang putih - dicincang
1 tin sos bolognese-prego
1 cawan susu segar-kotak
1 peket sosej - dipotong kecil
1 biji telur
1 biji telur
2 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
CARA MEMBUAT :
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
Keju chedder dan monzarella secukupnya
*saya campurkan 1 cawan susu segar ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam , manis serta lemak . Boleh ditambah lagi susu ikut pada citarasa masing-masing.
CARA MEMBUAT :
1 )Rebuskan makaroni sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan sekejap. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi . Masukkan sosej dan kacau sehingga sosej masak kemudian masukkan sos bolognese Prego serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata.
2) Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos . Masukkan telur serta susu serta kacau dengan cepat supaya telur cepat sebati dengan bahan-bahan lain . Jika kurang masin baru la ditambah garam.
3) Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga masak.
2) Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos . Masukkan telur serta susu serta kacau dengan cepat supaya telur cepat sebati dengan bahan-bahan lain . Jika kurang masin baru la ditambah garam.
3) Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga masak.
Makaroni yang telah ditabur dengan keju dan sedia untuk dibakar..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan