BAHAN-BAHAN :
2 biji buah petola
2 peket campuran suuhun/fucuk
1 genggam ikan bilis atau udang kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK :
- Bersihkan buah petola dan buang kulit yang keras , kemudian potong kecil-kecil . Rendam semua suuhun dan fucuk. Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis .
-Masukkan semua santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan didihkan di atas api sampai kuah masak . Kemudian masukkan sayur eptola tadi dan kacau jika kuah agak pekat bolehlah di tambah sedikit air .
-Masukkan garam kacau sampai sampai sayur petola agak layu , kemudian masukkan semua fucuk serta suuhun , kacau lagi sampai la sayur petola ini masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan