Sekali-sekala masak sup tulang pun sedap juga , kuahnya sedap di hirup saja .
BAHAN-BAHAN:
1 kilo setengah tulang lembu
6 biji kentang
3 biji tomato
1 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Air mencukupi sehingga menutupi tulang dalam periuk
*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlu lah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.
BAHAN-BAHAN TUMIS :
1 peket sup bunjut
3 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
CARA MEMASAK :
- Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta jintan putih tumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 .
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan bunjut sup dan semua tulang tadi , biarkan sampai mendidih . Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua ubi kentang . Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan