Talapia merah memang sedap di panggang atau dibakar sebab isi ikan ni tebal dan sangat manis serta ikan ni tak ada bau atau rasa hanyir macam ikan air tawar lain . Kalau nak beli ikan talapia merah pilih la yang segar selalunya kulit serta ikan talapia yang segar berwarna pink lembut serta sisiknya bersih tanpa kesan-kesan lumpur atau tanah .Bila dah habis bersihkan ikan talapaia merah ni saya selalu bersihkan ikan ni dengan asam jawa untuk buang segala kotoran dan bau ikan ni .
Selain di grill iakn talapia merah ni pun sedap di masak sambal tumis, sweet sour,asam pedas,masak lomak cili api dan gulai tempoyak yang sungguh la sedap yum yum . Kalau dapat bakar ikan talapia ni guna bara api lagi laa sedap lepas tu dimakn dengan air asam jawa ishsss sedapnya...
Selain di grill iakn talapia merah ni pun sedap di masak sambal tumis, sweet sour,asam pedas,masak lomak cili api dan gulai tempoyak yang sungguh la sedap yum yum . Kalau dapat bakar ikan talapia ni guna bara api lagi laa sedap lepas tu dimakn dengan air asam jawa ishsss sedapnya...
Ikan talapia yang dah masak dan sedap sangat dimakan dengan air asam..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan