Hari untuk minum petang saya buat kuih buah melaka , senang nak bancuh adunan tepungnya dan proses nak masak pun kejap je . Kuih ni favorite anak saya Aisyah dan bila Aisyah tau je saya nak buat kuih buah melaka ni Aisyah dah senyum lebar dan tunggu di dapur tengok saya masak . Sampai masanya saya nak ajar dia pula masak...
BAHAN-BAHAN :
Tepung pulut secukupnya
Air daun pandan secukupnya
Gula melaka
Kelapa parut putih secukupnya
Sedikit garam
Air
CARA-CARA :
- Bancuh tepung pulut dan tepung gandum dengan air , gaul sehingga menjadi doh. Masukkan pewarna daun pandan dan uli lagi sampai warna hijau menjadi sekata . Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
- Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
- Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
- Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
- Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih melaka ni timbul. Sejat dan biarkan seketika.
- Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
- Siap untuk dimakan.
Buah melaka yang dah siap hmm sedap ni..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan