Saya beli banyak juga buah strawberri masa di Cameron sebab harganya yang murah dan buahnya fresh baru dipetik oleh saya dan anak-anak sendiri. Sebahagian buah strawberri ni saya masak menjadi sos untuk dimakan dengan french toast dan pan cake .
Aisyah dengan satu tray buah strawberri yang dia petik sendiri.
Ni la rupa sos buah strawberri
BAHAN-BAHAN :
2 cawan buah strawberri
3 sudu gula pasir-boleh tambah
1/2 sudu kecil tepung jagung - tak letak pun ok
CARA MEMASAK :
- Bersihkan buah strawberi dan di potong kecil kemudian masukkan semua buah strawberri ini dengan gula ke dalam periuk . Masukkan juga tepung jagung tadi dan gaul rata semua bahan . Masak buah strawberri ni sampai buah strawberri menjadi hancur dan masak . Sentiasa kacau buah strawberri ni dan gunakan api kecil saja supaya buah strawberri dan gula tidak menjadi hangit . Proses masaknya sekejap je..
-Tepung jagung akan memjadikan sos strawberri ni menjadi pekat.
Sos buah strawberri yang sedang dimasak.
wow..nmpk sedap...kena gi cameron la camnie..hihi~
BalasPadam