MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Isnin, 20 April 2009

CAKE PISANG


Ini adalah cubaan pertama saya masak kek pisang , saja nak cuba sebab suami suka kek pisang. Kek naik dengan cantik dan lembut je tak manis sangat dan tak lembab sangat .



Cupcake pisang


BAHAN-BAHAN:

140 gm butter
200 gm tepung
100 gm gula
2 biji telur
3 biji pisang
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

CARA MEMASAK:

1) Pukul gula dengan butter sampai kembang , asingkan putih dan kuning telur .Pukul putih telur sampai kembang dan kemudian masukkan ke dalam adunan butter.
2) Masukkan tepung , soda bikarbonat , baking powder dan kacau bagi mesra semua adunan. Lenyek pisang sampai lumat dan masukkan juga ke dalam adunan dan kacau lagi . Akhir sekali masukkan kuning telur dan kacau supaya semua bahan digaul sama rata.

Bila dah siap adunan saya pun masukkan la semua ke dalam bekas cup cake ni, saja je sebab cute je bekas ni dan bila nak makan nanti pun senang je tak payah nak potong-potong.


Semua bancuhan dah siap diletakkan dalam bancuhan dan boleh la di bakar dalam oven selama 30 minit dengan suhu 160 darjah celsius. Saya bakar sampai bahagian atas agak gelap sikit je.

4 ulasan:

  1. My Banana Cake Recipe to share with you...

    Bowl A
    1 cup banana
    1 cup flour
    1 cup sugar
    1/2 sudu bicarbonate of soda
    1/2 sudu vanilla essence

    Bowl B
    1/2 cup olive oil
    1 egg

    Mix items in Bowl A. Then beat egg and olive oil. Add Bowl B to Bowl A. Do not beat. Just fold ingredients 20 times. Line cake pan with butter. Pre-heat oven at 160 deg c. Then bake for 1 hr.

    Same applies with carrot cake (replace banana with carrot).

    For carrot cake (you can top with cream cheese) when cake has cooled down.

    BalasPadam
  2. ok than ks kak amy nak try ni carrot cake yummy

    BalasPadam
  3. Nennie, carrot cake, dalam Bekas A, kena boh sedikit garam secukup rasa. Selalunya I boh, 1 teaspoon.

    BalasPadam