BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan gerut - 1 kilo
Sedikit tepung jagung - utk selaput ikan masa goreng
Sedikit daun sup/daun bawang /cili merah untuk hiasan
1-2 cawan nenas dipotong kecil
1 biji bawang besar -dipotong membulat nipis-nipis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji cili kering- rendam dulu dalam air panas sehingga kembang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai
BAHAN-BAHAN SOS:
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla-sos siam
1 sudu kecil asam jawa
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air- bagi kuah pekat
Bahan-bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut pada selera masing-masing.
CARA MEMASAK :
* Ikan gerut dibersihkan dan dikelar-kelar dan tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan buah nenas serta semua bahan sos terus kacau . Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .
*Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas ikan dan boleh la dihiaskan ikan dengan cili merah serta daun sup/bawang . Seeloknya resepi ini dimakan selepas baru dimasak baru la sedap ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan