Kupang yang saya beli di Pantai Remis ni jenis besar dalam 3-4 inci panjang kulitnya dan isinya sedap dan manis ..
BAHAN-BAHAN :1 kilo kupang
Sos black pepper secukupnya
Sos tiram secukupnya
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan di kisar halus :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
CARA MEMASAK :
Sos tiram secukupnya
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan di kisar halus :
4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
CARA MEMASAK :
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sos tiram serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan sos black pepper secukupnya . Masukkan semua kepah yang sudah dibersihkan dulu .Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam . Tak perlu tambah air sebab bila masak kupang ni akak keluarkan air . Bila dah masak kupang akan terbuka .
Isi kupang yang fresh dan besar rasanya manis serta sangat sedap..
Kupang yang baru beli kotor la saya basuh bersih dan gosok/kikis guna pisau permukaan kulitnya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan