Resepi ni memang favorite encik husband . Bila masak resepi ni boleh juga dicampur dengan ikan sungai atau dengan ikan bilis . Nak masak pun senang dengan bahan yang mudah nak di cari . Pucuk pegaga ni saya kutip dari kebun mertua masa kami balik baru-baru ni .
BAHAN-BAHAN :Pucuk pegaga-dibersihkan buang akar
Segenggam ikan bilis-dibasuh
3 cawan santan pekat
1 serai-dititik
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
CARA MEMASAK
1 serai-dititik
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
3 cm kunyit hidup
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan pucuk pegaga dan kacau serta biarkan samapai kuah mendidih dan pucuk pegaga masak .
* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak
Pucuk pegaga
sedapnya pegaga....bagus mkn utk kesihatan tu...buat jus pun sedap tapi tgk menu ni sungguh menyelerakan:)
BalasPadamto nieza,
BalasPadamsaya pn suka makan pegaga kampung sedap oo ye ke saya tak pernah buat jus lagi blh cuba bila2 , menu ni mmg sedap cuba la