Gulai ikan tongkol@aya yang saya masak guna rempah yang saya beli di pasar Payang , Kuala Terengganu , cukup sedap gulai ni dimakan dengan nasi dagang. Saya ikut resepi yang ada pada bungkusan rempah untuk masak gulai ikan ni..
BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan tongkol-anggaran 1kg
3-4keping asam gelugor(keping)
1 sudu kecil garam
air secukupnya
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti .
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :
4-5 santan pekat
1 peket rempah gulai ikan tongkol
10 biji cili padi
2-3 biji cili merah/cili hijau - dibelah 2
3-4 biji timun kecil - buang empulur tengah n potong
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil belacan-dibakar
garam dan gula secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
5 biji cili kering-direbus sampai lembut - kalau suka pedas tambah la lagi
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan , cili padi dan cili merah , asam gelugor , garam dan gula. Masukkan ikan tongkol tadi dan masak gulai hingga kuah pekat. Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .
sama plak menu kita ari ni yer...tp saya punya takde acar timun tu..malas dah nk ke kedai, tambah lagi ujan2 cenggini...so makan jer lah apa yg ada :(
BalasPadamye ke kak Noorma , hehehehe kebetulan tu resepi kita sama ya , makan tak ada acar pun ok gak sedap je
BalasPadam