Sebelum ni saya dah pernah masukkan resepi masak lomak cili api ikan keli salai ni so ni kira n3 ulangan lagi la . Bila ada menu sambal tempoyak saya mesti masak menu gulai cili api baru la kena 'gu nya' atau kiranya menu sambal tempoyak dengan masak lemak cili api memang 'ngam' dimakan bersama la .
Masak lemak cili api kuahnya mesti pekat..
BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan keli salai
4 cawan santan pekat
3 batang serai-dititk
1-2 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Satukan santan pekat dengan semua bahan tumbuk , asam keping serta serai ke dalam periuk dan masak kuah sampai kuah hampir mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak . kalu tak cukup kuah boleh ditambah santan lagi.
Kemudian masukkan ikan salai , garam secukup rasa dan biarkan kuah mendidih . Bila ikan keli menjadi lembut dan dah masak boleh la ditutup api dapur.
Bahan utama masak lemak cili api
Tiada ulasan:
Catat Ulasan