BAHAN-BAHAN :
500 grm udang sederhana besar
2oo grm kacang buncis
3 cawan santan pekat
1 keping asam keping
BAHAN DI TUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
5 biji cili api
CARA MEMASAK :
Bersihkan semua udang dan kacang buncis di potong menyerong . Masukkan santan pekat dan bahan ditumbuk lumat ke dalam periuk . Hidupkan api dan biarkan sampai kuah mendidih dan kacau kuah . Masukkan udang dan asam keping bersama garam secukup rasa , kacau semua bahan.
Bila udang sudah bertukar menjadi warna jingga , boleh la di masukkan kacang buncis dan terus kacau kuah supaya kuah tidak pecah minyak . Bila sayur buncis dah layu boleh la di tutup api dapur.
Bila udang sudah bertukar menjadi warna jingga , boleh la di masukkan kacang buncis dan terus kacau kuah supaya kuah tidak pecah minyak . Bila sayur buncis dah layu boleh la di tutup api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan