4 keping ikan tenggiri - sederhana besar
5-10 biji cili api
3 cm kunyit hidup
1 keping asam keping (gelugur)
1 batang serai - dititik
4 biji tomato - belah 2 atau 4 ikut suka
Santan kelapa pekat secukupnya - pastikan santan dapat menutupi ikan dalam periuk.
Garam secukup rasa
Cara memasak :
1. cili api + kunyit serta garam ditumbuk lumat , serai dititik kemudian masukkan semua bahan dalam periuk kecuali tomato dan garam . Masak kuah santan ini sampai mendidih .
4. Biarkan hingga ia mengelegak dan masukkan kepinggan ikan tengiri . Biarkan sampai ikan hampir masak dan baru lah dimasukkan buah tomato yang dipotong 2 dan garam secukup rasa.
5. Pastikan ikan masak sebelum api ditutup dan tomato nampak lembut..
sy suka bkk blog akk, wpun sy muda lg tp mmg ske masak n sy salu refer blog akk kalau nk cuba resepi baru. :)
BalasPadam