Bahan-bahannya:-
½ kilo udang sederhana saiz ( M ) - dibuang kepala dan ekornya (dibersihkan)
1 batang serai dititik
Sedikit air asam jawa
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar :-
8 biji cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering
Cara memasaknya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
2. Bila sambal dah pecah minyak baru la boleh dimasukkan udang dan kacau rata.
3. Bila dah agak masak (lepas 10 minit) masukkan garam, gula dan akhir sekali curahkan air asam jawa. Kacau sekejap semua bahan dan boleh la ditutup api dapur.
dah lame xmakan udang
BalasPadamhmmmm kena gi cari udang ni
BalasPadamhurm..asenyer xprnh rsa lh smbl gune lgkuas.kne rse ni
BalasPadamnak try buat lah...:)
BalasPadamsuch a beautiful kitchen (the pix) but how come ur dish turn out to look like tht!...sungguh tak nampak menyelerakan langsung
BalasPadamto anonymous ,
BalasPadamKenapa tak guna nama or link u memang penakutkan hahahaha you are such a loser , org mcm you mmg ada masalah hati .
Sapa saja yg baca your comment boleh tau you orang macam mana hati you busuk n jahat or maybe you jealous dgn blog saya ni hehehehe
Saya langsung tak peduli dgn your opinion yg bunyinya macam datang dari hati org yang dengki hehe , sambal ni tak menyelerakan ke atau apa yang pasti my family makan dah habis sedap hahahaha dan yang penting my blog dapat sambutan baik dari pembaca .
Ohh btw , gambar kitchen tu dari google la not my kitchen and i don`t think your kitchen pun secantik mcm gambar tu or maybe your kitchen macam tu so i think i know who you are..