Saya cukup suka makan taugeh dan kalau saya masak sayur taugeh ni saya pastikan taugeh ni tak terlalu layu . So , sayur ni masih fresh dan ranggup bila dimakan . Paling saya suka makan taugeh di restoran Tenpanyaki memang sedap cara tukang masaknya mengoreng sayur dan ayamnya .
BAHAN-BAHAN ;
200 gm taugeh
1 ikat kuchai
2 biji tauhu
1oo gm udang kertas yg kecil sekali
2 biji bawang merah
2ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap-boleh tambah lagi
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
- Bersihkan taugeh dan potong kuchai , kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak. Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua sayur dan kicap sekali . Kacau lagi dan masukkan garam secukup rasa dan masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan