Ayam masak merah untuk dimakan dengan nasi tomato..
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu tomato sos
4 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang untuk hiasan
Daun sup/bawang untuk hiasan
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
5 biji cili kering
6 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
4 batang serai
CARA MEMASAK :
-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan sedikit garing.
-Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai . Masukkan gula, garam , cili/tomato sos dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.
-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan tabur daun sup/bawang ke atas ayam dan boleh la dimatikan api dapur.
kak..tukr juadah ayam la kite..sedap nih..boleh cube plak masak mcm ni
BalasPadamye ke ok la tu masak merah ni makan dgn nasi putih pn sodap
BalasPadamNampak mcm sedap aje ni. Biasanya klu buat mesti guna santan.
BalasPadammenarik tu..mesti sodap hingga menjilat jari
BalasPadam