Sambal kicap memang senang sangat nak di buat dan bahan yang digunakan pun serba ringkas kalau ada cili api dengan kicap saja pun dah boleh di buat sambal kicap ni . Saya dah tambah beberapa bahan lain dalam sambal kicap ni untuk ikut selera saya sendiri la . Saya suka guna banyak bawang besar sebab bila makan tu saya suka rasa bawang yang ranggup dan bawang ni akan keluarkan airnya sendiri yang menyedapkan lagi sambal kicap ni . Kali ni saya bagi resepi sambal kicap saya ni ya kalau nak cuba sila kan la...
Sambal kicap yang sedap dimakan dengan ikan panggang
BAHAN-BAHAN :
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih- dititik bagi hancur
8-10 biji cili api-dititik bagi hancur
Sedikit belacan yang dibakar
Kicap manis secukupnya
Sedikit jus limau nipis-secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
- Kupas semua bawang merah dan dimayang nipis-nipis . Titikkan semua bawang putih dan cili api . Masukkans emua bahan-bahan ini dalam mangkuk dan satukan bahan-bahan lain macam belacan serta kicap akhir sekali masukkan jus limau nipis secukup rasa . Gaul dan kacaus emua bahan-bahan sehingga cukup mesra.
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih- dititik bagi hancur
8-10 biji cili api-dititik bagi hancur
Sedikit belacan yang dibakar
Kicap manis secukupnya
Sedikit jus limau nipis-secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
- Kupas semua bawang merah dan dimayang nipis-nipis . Titikkan semua bawang putih dan cili api . Masukkans emua bahan-bahan ini dalam mangkuk dan satukan bahan-bahan lain macam belacan serta kicap akhir sekali masukkan jus limau nipis secukup rasa . Gaul dan kacaus emua bahan-bahan sehingga cukup mesra.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan