MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Isnin, 9 Ogos 2010

GULAI TELUR ITIK

Bila kami balik kampung mak mertua saya mesti masak menu gulai telur itik ni sebab anak-anak saya suka sangat dan memang sedap pun sebab masakan mak kan...

BAHAN-BAHAN :

8 biji telur itik
2 biji kelapa parut ambil santan yg pekat-anggaran 4-5 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit -yang besar
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili api
5 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

1. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , daun kunyit yang dipotong nipis-nipis kemudian masukkan asam keping dan biarkan kuah santan masak sampai mendidih .

2. Pecahkan sebiji demi demi sebiji telur itik dan masukkan ke dalam kuah santan tadi . Biarkan telur itik masak baru la dikacau perlahan-lahan . Masukkan garam secukup rasa dan kacau sekejap dan boleh la ditutup api dapur.

* Kalau suka kuah yang banyak tambah la lagi santan .

1 ulasan: