MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Selasa, 31 Ogos 2010

ASAM PEDAS IKAN PARI

Pagi tadi masa di pasar kat rumah saya ni saya dapat beli ikan pari segar yang baru sampai dari Kuala Selangor , bestnya . Selalunya kalau beli ikan pari saya akan masak asam pedas atau dipanggang makan dengan air asam hmmm memang sedap .
Ikan pari yang segar bila dah masak isinya menjadi putih dan lembut serta boleh terasa kemanisan isinya . Agak mudah nak masak asam pedas sebab separuh bahan-bahannya dikisar dan proses nak masaknya sekejap saja..

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan pari segar
2 cawan air
2 batang serai-dititik
1 bunga kantan- dibelah dua
2 keping asam keping atau 1 sudu besar asam jawa
Segenggam daun kesum-6 tangkai
Sedikit garam dan gula
Minyak secukupnya untuk menumis

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

12 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan

*Jika suka kuah lebih masukkan lebih air dan jika ingin lebih pedas tambah lagi cili . Anda boleh tambah atau kurang bahan-bahan ikut pada selera masing-masing.

CARA MEMASAK:
-Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau . Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak .Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.

-Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah mendidih.

-Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan pari , garam dan gula secukup rasa .Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan pari boleh pecah . Biar kuah mendidih dan ikan pari masak boleh la dimatikan api dapur .

Isnin, 30 Ogos 2010

MALAYSIA KU TERCINTA

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-53
1 MALAYSIA MENJANA TRANFORMASI
Saya ingin mengucapkan Selamat menyambut Hari KEMERDEKAAN yang ke 53 tahun kepada semua pengunjung blog saya ni tak kira di mana saja anda berada . Semoga kita dapat menjadi insan yang berguna serta berjasa kepada negara , bangsa dan agama....
Laungan MERDEKA dari Adam dengan kakak Adlina dan kakak Aisyah..
Dah lama juga saya simpan gambar ni semenjak awal bulan Ogos lagi . Tiap-tiap tahun saya pasti kibarkan JALUR GEMILANG dirumah saya dan acara nak gantung bendera ni sangat ditunggu oleh anak-anak saya ni...

Anak-anakku pelapis rakyat Malaysia dan warisan bangsa..

GULAI TEMPOYAK PATIN



BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan patin
1 biji timun
2 batang serai - dititik
4 sudu besar tempoyak-boleh ditambah
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji cili merah
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

-Bersihkan ikan dan lumur ikan patin dengan asam jawa untuk buang hanyir serta kotoran lain . Potong timun menjadi 2 bahagian dan buangkan empulur tengah serta potong menjadi ketulan kecil .

- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai , tempoyak, air dan asam keping . Kacau semua bahan bagi mesra dan biarkan kuah sehingga mendidih . Masukkan semua ikan patin dan garam serta kacau . Kemudian masukkan timun dan biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

KERABU PUCUK PAKU

Saya memang gemar sangat makan kerabu dan bila berpuasa ni macam-macam jenis kerabu yang saya nak makan . Kalau beli di bazar Ramadhan kebanyak kerabu yang dijual dah tak fresh sebab terlalu cepat disediakan so paling best ialah buat kerabu sendiri la . Bukannya susah sangat nak sediakan kerabu ni bahan-bahan yang diperlukan pun mudah nak dicari.
Kerabu pucuk paku ni lagi best kalau ada kerang rebus atau perut lembu yang dah direbus dan dipotong kecil-kecil tapi kalau nak jadikan kerabu ni menu yang lebih sihat tak payah la letak kerang atau perut lembu tu dan rasanya tetap sedapppp la sangatt..

BAHAN-BAHAN :

2 ikat pucuk paku
2 biji bawang merah besar
2 tangkai lada merah
1/2 cawan udang kering-rendam sekejap
1 biji limau kasturi-boleh ditambah
Sedikit belacan
Kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.


CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan pucuk paku dan ambil bahagian pucuk yang muda kemudian celur pucuk paku ini sampai layu . Mayang semua bawang besar serta cili merah nipis-nipis dan ketepikan dulu.Tumbuk udang kering dengan belacan sampai lumat ,perah limau kasturi dan ambil jusnya.

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.

SIAKAP KUKUS

Ikan siakap steam tomyam..
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan siakap ( anggaran berat 700 grm)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci lengkuas
2 batang serai-dititik
4 biji cili api-boleh tambah
Sedikit air

BAHAN UNTUK SOS :

3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan Thai/nampla
2 sudu jus limau nipis/ kasturi-boleh ditambah
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit bahan perisa atau gula

* Boleh juga digunakan asam jawa untuk perisa masam

CARA MEMASAK:

1) Masukkan air ke dalam periuk kukus bahagian bawah sekali dan biar diatas api , tunggu sehingga air agak mendidih. Bentuk periuk kukus adalah bertingkat-tingkat. Bahagian bawah adalah untuk mengisi air dan 2-3 bahagian atas lagi adalah untuk diletak pinggan/mangkuk yang diisi makanan yang nak dikukus.

2) Mayang bawang putih, bawang merah , lengkuas , serai dan halia. Titik cili api kemudian taburkan sedikit bahan yang dimayang ini ke dalam mangkuk yang akan diletakkan ikan nanti.

3) Bersihkan ikan , kelar-kelar ikan dan masukkan sedikit halia dan bawang putih didalam bahagian perut ikan.Kemudian letakkan ikan didalam mangkuk dan taburkan semua bahan yang dimayang tadi diatas ikan.

4) Tuang atau curahkan semua bahan sos yang dicampur dengan sedikit air secara sekata di atas ikan dan sekeliling ikan.

5) Masukkan mangkuk yang berisi ikan ini ke dalam periuk bahagian atas periuk kukus.

6) Bila air sudah agak panas boleh la disatukan periuk bahagian atas ini dengan bahagian bawah periuk kukus. Biarkan ikan masak selama 30 - 40 minit dan jika kurang masin boleh ditambah sos nampla lagi. Bila ikan dah masak buka penutup periuk dan biarkan seketika sampai mangkuk agak sejuk, baru la diangkat keluar mangkuk ini dari periuk kukus.

KAILAN IKAN MASIN


BAHAN-BAHAN :

2 ikat baby kailan-pucuk kalian yang berbunga
2 cm ikan masin tenggiri
2 biji bawang merah
2 ulas putih
2 biji cili api- dititik saja
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar nampla- sos ikan Thai
Sedikit minyak bijan


CARA MEMASAK :

- Bersihkan sayur kailan dan potong kecil-kecil , kupas semua bawang dan dimayang halus .Basuh ikan masin dan potong kecil-kecil.

- Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan masin dulu sampai agak garing kemudian baru dimasukkan semua bawang , goreng lagi sampai bawang layu . Masukkan terus sos tiram kacau dan masukkan nampla dan terus kacau , masukkan terus sayur , Kacau sayur jika agak kering masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

Resepi ni tak perlu garam sebab dah masin dari ikan masin.

Sabtu, 28 Ogos 2010

TOMYAM PUTIH

Menu iftar Ramadhan ke 17
Tomyam putih


Tomyam sedap dimakan dengan telur dadar..
BAHAN A:

10 ekor sotong
20 ekor udang
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan
1 batang leek

* ikut pada citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur pun.

BAHAN B:

5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
Sos nampla/sos sotong secukup rasa
1 sudu kecil gula

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan semua bahan A dan potong ikut cita rasa sendiri.

2) Masukkan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .

3) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dan masak baru la last sekali masukkan udang dan sotong , kacau sekejap sampai udang masak dan boleh la ditutup api.

URAP DAUN SELOM


BAHAN-BAHAN :

1 ikat ulam selom
1cawan taugeh-bersihkan dan celur sekejap saja
1 biji bawang besar-dimayang nipis-nipis
1 biji limau nipis-ambil jus saja
Garam dan gula secukup rasa
Kelapa parut secukupnya


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1/2 inci belacan-dibakar
1 tangkai lada merah
Segenggam udang kering-rendam sekejap


** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.


CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan daun selom dan bawang kemudian potong nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai . Kemudian masukkan taugeh dan semua bahan yang ditumbuk lumat tadi . Gaul semua bahan sehingga cukup mesra dan masukkan kelapa parut , garam secukup rasa . Gaul lagi dan jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.


Khamis, 26 Ogos 2010

KURMA TELUR

Menu kurma ni sedap dimakan dengan sambal belacan atau sambal tumis sebab rasa pedas masam sambal belacan bila disatukan rasa lemak kuah kurma memang kena sangat serta sangat laa sedap .
Kali ni saya masak kurma tanpa guna santan atau susu , saya guna buah keras yang ditumbuk lumat untuk memberi rasa lemak pada kuah kurma ni kalau nak lagi sedap guna la buah gajus yang ditumbuk juga. Kalau nak cukup lemak guna la santan dan memang sedap sangat la kuah kurma yang kita masak nanti.

BAHAN-BAHAN :
8 biji telur ayam-direbus
4 biji ubi kentang yg besar
5 biji buah keras-ditumbuk lumat
1 peket rempah kurma
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kayu manis - 1 batang je
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
Sedikit air
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1) Kupas bawang , halia dan dimayang halus kemudian tumis semua bawang bersama kayu manis, bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.

2) Campurkan rempah kurma dengan sedikit air. Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kurma dan terus kacau sehingga rempah kurma masak dan terbit minyak .

3) Kemudian masukkan semua buah keras yang ditumbuk lumat kacau sekejap dan terus masukkan air secukupnya . Masukkan semua ubi kentang dan biarkan kuah mendidih sekejap . Masukkan semua telur ayam yang sudah dikelar-kelar dan kacau supaya semua bahan mesra.

4) Masukkan garam secukup rasa dan kacau kuah sekali-sekala dan bila ubi kentang dah empuk boleh la ditutup api dapur .

GRILL TALAPIA MERAH

Talapia merah memang sedap di panggang atau dibakar sebab isi ikan ni tebal dan sangat manis serta ikan ni tak ada bau atau rasa hanyir macam ikan air tawar lain . Kalau nak beli ikan talapia merah pilih la yang segar selalunya kulit serta ikan talapia yang segar berwarna pink lembut serta sisiknya bersih tanpa kesan-kesan lumpur atau tanah .Bila dah habis bersihkan ikan talapaia merah ni saya selalu bersihkan ikan ni dengan asam jawa untuk buang segala kotoran dan bau ikan ni .

Selain di grill iakn talapia merah ni pun sedap di masak sambal tumis, sweet sour,asam pedas,masak lomak cili api dan gulai tempoyak yang sungguh la sedap yum yum . Kalau dapat bakar ikan talapia ni guna bara api lagi laa sedap lepas tu dimakn dengan air asam jawa ishsss sedapnya...


Ikan talapia yang dah masak dan sedap sangat dimakan dengan air asam..

Selasa, 24 Ogos 2010

BIHUN GORENG

Bihun goreng untuk berbuka semalam , kali ni saya nak cepat masak so saya guna je perencah crispy dried shrimp untuk goreng bihun . Memang sedap perencah ni terasa udang kering dan cili keringnya .
BAHAN-BAHAN :
1 peket bihun-rendam sehingga bihun menjadi lembut
20 ekor sotong , dibersihkan
Sedikit isi ayam
200 grm taugeh
1 ikat kucai-dibersih dan potong
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur
1 camca besar kicap manis
6 camca besar crispy dried shrimp - boleh ditambah
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMASAK :

Mayang halus semua bawang dan bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersihkan taugeh dan kucai dipotong ikut pada citarasa .

Dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang kemudian masukkan sotong serta isi ayam kacua sehingga isi ayam masak . Masukkan pes dried shrimp tadi dan kacau sekejap kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan kicap manis dan gaul kemudian masukkan semua bihun dan sedikit air kacau sekejap akhir sekali masukkan semua taugeh dan kucai serta terus kacau sehingga semua bahan sekata kemudian masukkan garam secukup rasa . Jika masih ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada citarasa masing-masing.

Boleh la ditutup api dapur bila bihun dah masak .

Ini la pes dried shrimp , saya guna untuk goreng bihun , mee dan bila goreng nasi . Memang sedap..

Isnin, 23 Ogos 2010

NASI TOMATO

Nasi tomato untuk berbuka semalam menu favorite kami sekeluarga..
BAHAN-BAHAN:

4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
3 helai daun pandan- disimpul & ikat
2 sudu besar tomato puree
3 biji buah tomato masak ranum-dipotong kecil-kecil
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa

BAHAN TUMISAN :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 cm halia
5 biji buah pelaga
2 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras dan ketepi kan kemudian semua tomato dipotong kecil-kecil .

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan bawang menjadi layu kekuningan kemudian masukkan buah tomato dan kacau sehingga buah tomato layu kemudian masukkan tomato puree.

Kemudian masukkan semua air , susu cair , daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi serta boleh la ditutup suis periuk nasi ini .

Nasi tomato yang baru masak..

AYAM MASAK MERAH


Ayam masak merah untuk dimakan dengan nasi tomato..

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu tomato sos
4 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang untuk hiasan

BAHAN-BAHAN DIKISAR :

5 biji cili kering
6 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
4 batang serai

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan sedikit garing.

-Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai . Masukkan gula, garam , cili/tomato sos dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.

-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan tabur daun sup/bawang ke atas ayam dan boleh la dimatikan api dapur.

JELATAH


BAHAN-BAHAN :

1 biji timun
1/2 buah nenas-kalau buah nenas kecil guna semua
1 biji bawang besar
Segenggam udang kering-direndam n tumbuk lumat
Cuka secukup rasa
Gula n garam secukup rasa

* Boleh guna cili merah dan carrot- saya tak guna sebab anak-anak tak makan cili merah nanti habis semua cili di kumpul tepi pinggan..

CARA PENYEDIAAN :

- Kupas nenas kemudian potong nipis-sipis nenas , timun dan bawang besar . Masukkan semua bahan-bahan ini dalam mangkuk dan satukan bahan-bahan lain macam cuka , udang kering serta garam/gula . Gaul dan kacau semua bahan-bahan sehingga cukup mesra.

Ahad, 22 Ogos 2010

TUMIS TERUNG TELUNJUK

Menu terung telunjuk tumis telur ni memang sedap sangat . Kalau hanya makan sayur terung telunjuk ni dengan nasi panas pun dah cukup sedap tanpa ada lauk lain . Selalunya terung telunjuk ni boleh dimasak menu begini atau dimasak sekali dalam gulai daging salai dan kadang-kadang dicelur saja dan dimakan dengan sambal gesek sebagai ulam .
Kalau di pasar kat rumah saya ni ada dijual terung telunjuk ni atau di pasar tani pun ada dijual . Rasa terung ni lebih manis dari terung biasa.


BAHAN-BAHAN :

20 biji terung telunjuk
1 keping asam keping
sebiji telur ayam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 genggam ikan bilis -direndam kejap
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

* Kalau nak pedas tambah la cili lagi

CARA MEMASAK :

Bersihkan terung dan di potong 2 macam dalam gambar di atas ni .


Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar sampai wangi . Kemudian masukkan garam , gula dan asam keping . Kacau semua bahan sampai sambal masak dan kemudian pecahkan telur dan kacau sekejap sampai telur masak dan akhir sekali masukkan terung telunjuk tadi dan gaul semua bahan bagi sekata . Bila terung dah masak boleh la ditutup api dapur.

Ni la pokok terung telunjuk di rumah mertua saya dan buah terung yang saya kutip masa balik kampung minggu lepas..

Menu berbuka


Ini la menu berbuka kami semalam tauhu goreng , ikan nyok-nyok masak lemak cili api , terung telunjuk tumis telur dan taugeh kasar goreng kicap serta buah cempedak syukur alhamdulillah...


Tauhu ni dipanggil tauhu kotak , texture isi tauhu ni lebih lembut dan rasanya sangat sedap . Saya selalu beli tauhu ni awal pagi bila ke pasar sebab baru sampai dari pembekal dan masih fresh . Saya hanya goreng begitu saja dan dimakand engan sos cili Thai yum yum..



Buah cempedak nangka ni bapa mertua yang bagi dan semalam baru masak , harum semerbak satu rumah dengan bau cempedak ni . Saya tak goreng hanya makan macam tu saja sedap sangat..

Jumaat, 20 Ogos 2010

CUPCAKE COKLAT



BAHAN-BAHAN:

1 cawan butter-suhu bilik
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan susu
100grm cokolat chip

CARA MEMASAK:

1)Ayak tepung bersama serbuk koko dan ketepikan dulu . Pukul gula , telur dengan butter sampai kembang kemudian masukkan esen vanilla , susu dan tepung . Pukul lagi adunan ni untuk lagi 2 minit dan masukkan cokolat chip tadi , dengan mengunakan senduk kacau semua adunan supaya menjadi mesra .
2)Bila dah siap adunan boleh la dimasukkan ke dalam bekas cup cake dan bakar dalam oven selama 20 minit dengan suhu 160' selsius atau sehingga kek masak .
**Panaskan oven dulu selama 5 minit dgn suhu 160' selsius

Adunan kek yang dah sedia untuk masuk oven..

BERBUKA PUASA BERSAMA FAMILI


..Riangnya hati bila dapat berkumpul bersama famili..
Saya dan kakak-kakak selalu berjumpa serta berkumpul bersama boleh di katakan sebulan atau 2 bulan sekali kami mesti buat family gathering . Bila dah jumpa tu memang macam-macam cerita dan perkara la nak di buat sama . Kami memang close sangat dan pada saya kakak-kakak saya adalah individu yang sangat penting dalam hidup saya ni . Mereka sentiasa berada bersama saya pada waktu happy , senang atau masa saya susah serta sedih . Tambahan lagi saya ni memang adik bongsu yang manja dengan kakak-kakak dan abang hehehe .
Kenangan lama kehidupan kami sekeluarga bersama arwah mak serta arwah abah dulu sentiasa saya ingat walaupun kini dah tinggal kenangan tapi kenangan yang terindah dalam hidup saya ni .Mak dan abah mendidik dan membesarkan kami semua dengan penuh kasih sayang dan kami hidup dalam keadaan penuh kesederhanaan . Anak-anak saya pun memang close dengan sepupu mereka kalau jumpa tu memang susah nak berpisah hehehe...
So semalam turn family gathering di rumah Kak Ija pula dan saya ada bawa beberapa masakan yang saya dah amsak dirumah dulu . Kak Amy pun bawa juga pot luck dari rumah . Family gathering kami semalam best sangat insyallah sebelum raya kami akan berkumpul lagi...
Hidangan yang simple tapi sedap-sedap semuanya..

Masa ni baru nak berbuka tengok la tu hubby saya senyum saja hehe


Syukur alhamdulillah sedapnya..


Anak-anak saya dengan cousin mereka Azril sambung makan bubur lambuk dan kek pisang pula . Lepas tu sambung main lagi..

MEE GORENG TOMYAM



BAHAN-BAHAN :
1 peket mee
8 ekor sotong , dibersihkan
2 keping kepingan burger ayam - dipotong
1 cawan isi ayam
2 pokok sawi - cuci bersih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
5 biji cili kering-direndam dlm air panas
1 biji telur
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap manis
6 camca besar pes tomyam - boleh ditambah

Boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.

CARA MEMASAK :

Kisar hancur semua bawang dengan cili kering . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersih kan sayur sawi dan potong ikut pada citarasa . Kepingan burger dipotong kecil-kecil .

Dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar dan sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, sotong dan kepingan burger sampai masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan sos tiram , sos cili , pes tomyam dan kicap manis dan gaul . Masukkan sawi dan mee serta terus kacau sehingga semua bahan sekata kemudian masukkan garam secukup rasa . Jika masih ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada citarasa masing-masing.

Boleh la ditutup api dapur bila mee dah masak .

KEK PISANG


Kek pisang ni dimasak oleh kakak saya dan memang sedap sangat . Kak Amy memang pandai memasak especially resepi western dan saya banyak juga belajar serta dapat resepi menu western dair kak Amy .
Kek ni kak Amy masak untuk family gathering kami semalam...
Kek pisang kak Amy..

Saya bagi resepi kek pisang ni yang saya copy dari facebook kak Amy , selamat mencuba.

Use cup or mug (for all measurements)
One cup enough to make a tray of 6"x6"
I always make 2 cups

Banana Cake

Bowl A mix all ingredients together
1 cup of flour
1 cup of sugar
1 cup of banana (mashed)
1 tsp bicarbonate soda
1 tsp vanilla essense
1 tsp salt

Bowl B (stir slowly)
1/2 cup olive oil
2 eggs

Mix bowl B to bowl A (do not beat but fold slowly until mixed)
Butter tray
Bake in oven for 45 mins at 180 deg

For carrot cake topping beat philadelphia cheese with icing sugar (I dont put sugar) and spread on top of cake (after cooling the cake).

Good luck.

SAMBAL IKAN


Menu sambal ikan ni memang kegemaran saya dan kakak-kakak , seingat saya dulu arwah mak saya memang selalu masak menu ikan sambal ni sebab tu sampai sekarang sekali sekala bila teringin nak makan saya mesti masak sambal ikan .
Seawal umur 12 tahun lagi saya sudah dilatih oleh mak untuk menolong beliau di dapur lagi dan menu sambal ikan ni lah masakan pertama yang diajar oleh mak saya . Masa tu sebelah tangan mak saya tak berfungsi dengan elok selepas dia diserang penyakit strok yang agak teruk . Jadi saya lah yang banyak bantu mak di dapur sebab kakak-kakak dah bekerja dan tak tinggal sekali dengan kami . Saya pula memang suka nak cuba memasak walaupun masa tu masih budak lagi . Rupa-rupanya memang diri saya ni minat sangat memasak sampai la ke hari ni dan segala tunjuk ajar arwah mak saya guna sekarang ni . Bila bulan puasa ni saya selalu teringat pada arwah mak saya yang memang mahir memasak dan segala masakannya memang sedap sanagt especially kari , sebak rasa hati tapi saya perlu la terima hakikat yang arwah mak dah lama meninggalkan saya tapi kenangan , peluk cium dan kasih sayang mak akan saya ingat sampai ke hujung hayat ni... moga roh mak sentiasa dicucuri rahmat...
Ok la ni pula gambar sambal ikan yang saya masak semalam untuk family gathering dekat rumah kakak saya .

Bahan-bahannya:-

1 kilo ikan kembong segar
Sedikit air asam jawa
1-2 biji bawang besar - dipotong membulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis

Bahan-bahan dikisar :-

12 biji cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan

Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering

Cara memasaknya:-

1.Bersihkan ikan kembong dan dilumur dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .

2.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.Kemudian masukkan air asam jawa , bawang besar dan gula ,sekali sekala kacau semua bahan . Selalunya saya akan masukkan 2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa pedas dari cili kering .

3.Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan ikan serta garam dan kacau rata.Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur.